24.5.2022. 19:08
0
Evropskim parlamentarcima sporan ruski centar u Nišu
Poslanici Evropskog parlamenta uložili su niz amandmana na Nacrt rezolucije o Srbiji, a među njima su i dva koji se odnose na ruski centar u Nišu - u jednom se traži veća transparentnost, a preko drugog se praktično zahtijeva njegovo ukidanje, objavio je portal nova.rs.

Zbog ruske agresije na Ukrajinu, Ruski centar ponovo je tema za Evropsku uniju, pa su tako evroparlamentarci uložili dva amandmana koja se odnose na tu organizaciju.

Prvi je uložilo šestoro poslanika Evropskog parlamenta koji su članovi Evropske narodne partije, čija je članica i Srpska napredna stranka. Riječ je o Andreju Кovačevu, Asimu Ademovu, Andreju Novakovu, Aleksandru Aleksandrovu Jordanovu, Emilu Radevu i Evi Mejdel.

Kako piše u tekst amandmana, oni "žale" zbog postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra i pozivaju srpske vlasti da “obezbijede više transparentnosti o ulozi i aktivnostima tzv. humanitarnog centra”, navodi nova.rs.

Drugi amandman je podnijela Viola fon Kramon, poslanica Evropskih zelenih, koja je praktično zatražila da taj centar bude ukinut.

Ona putem amandmana poziva Srbiju da "odmah prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, koja se često kamuflira kao civilne aktivnosti, kao što je 'regionalni humanitarni centar' u Nišu".

Moskva je svojevremeno zahtijevala da Srpsko-ruski humanitarni centar dobije diplomatski status, ali poslije velikog otpora iz Evropske unije ovaj zahtjev nije udovoljen.

Kako su pisali mediji u to vrijeme, diplomatski status značio bi imunitet od krivičnih djela za kompletno osoblje tog centra, a odnosio bi se i na tranzit robe, koja bi mogla bez ikakve kontrole i provjere da ulazi i prolazi kroz Srbiju. Strani zvaničnici upozoravali su da je krajnji cilj tog diplomatskog imuniteta osnivanje ruske špijunske baze na srpskoj teritoriji.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.