2.6.2022. 10:30
0
Protesti u Kragujevcu: Oko 1.500 zaposlenih proglašeno viškom
FOTO: Danas.rs
Nekoliko stotina radnika okupilo se u četvrtak ujutro ispred ulaza Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu, u znak protesta što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je nakon razgovora predstavnika zaposlenih s premijerkom Srbije Anom Brnabić najavljeno da će taj proces biti zamrznut 20 dana.

Naime, u Fijat Kreisler automobili fabrici u Kragujevcu 1.541 od 2.016 zaposlenih je proglašeno viškom i ponuđen im je odlazak u inozemstvo na dvije godine ili isplata otpremnina.

Isti uslovi ponuđeni su i zaposlenima u fabrici Fijat plastik gdje je 90 posto zaposlenih proglašeno viškom.

Predsjednik sindikata "Nezavisnost" u Fijatovoj fabrici Igor Anđić je novinarima rekao da su se okupili ispred ulaza jer su nezadovoljni time što je kompanija "već prvog dana prekršila dogovor da zamrzne izjašnjavanje radnika o socijalnom programu dok traju pregovori".

Po njegovim riječima, radnici su ogorčeni postupkom kompanije koja je pokazala da ne poštuje državu, ali da se odustalo od blokade ulaza u fabriku, kako je ranije najavljeno, jer im je prenijeta poruka iz Vlade Srbije "da ne organiziraju blokade do ponedjeljka", i da će se do tada "tražiti rješenje za ovo pitanje", prenosi Beta. 



(Fena / Aldina R.) 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.