14.11.2022. 17:15
0
Ivica Dačić o planu za rješenje pitanja Kosova: Mora se znati šta je srpsko, a šta albansko
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi jedini realni plan za rješenje pitanja Kosova bio onaj koji bi prihvatio stanje na terenu da se tačno zna šta je srpsko, a šta albansko.

- Dok je ovakvo stanje na terenu mislim da je svima jasno da je nemoguće ni da Srbija prihvati planove koji polaze od toga da je (samoproglašeno) Kosovo nezavisno, niti da će Kosovo da prihvati da se vrati u sastav Srbije – rekao je Dačić za Televiziju “Happy”.

Dačić je objasnio da je francusko-njemački stav u startu neprihvatljiv za Beograd, jer u prvoj tački predviđa da se ne dovodi u pitanje odluka o jednostrano proglašenoj nezavisnosti pokrajine.

- Ne vjerujem da taj plan ima perspektivu zato što rešenje mora da se zasniva na realnom političkom stanju na terenu i na interesima. Mi nemamo interes da to prihvatimo – naveo je Dačić.

On je ukazao da bi bila potpuno drugačija priča da Beograd na drugoj strani ima razumijevanje i da se može računati na to da će SAD, Francuska, Velika Britanija, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti, imati u vidu i interese Srbije.

On je naveo da, ako Srbija uvede sankcije Rusiji, Kini ili nekom drugom, ne dobija nove prijatelje, a može da izgubi stare.

On je objasnio da prijedlozi sa Zapada uglavnom polaze od toga na koji način da Srbija lakše prihvati nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Dačić je ukazao da samoproglašeno Kosovo u UN ne može da dobije više od 83 glasa od 193 članice, te da izgleda da Zapad očekuje od Srbije treba da pristane da moli druge zemlje da glasaju za Kosovo.

- Molim građane da ne dovode u pitanje naše opredjeljenje da branimo naše nacionalne i državne interese. Ovde je riječ samo o načinu i metodama kako ostvariti najbolji mogući rezultat – rekao je Dačić.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.