18.3.2023. 9:56
0
Vučić i Kurti oči u oči u Ohridu: Šta će Evropa tražiti na ovom susretu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosoba Aljbin Kurti naći će se danas "oči u oči" u makedonskom gradu Ohridu.

Organizator ovog susreta je Evropska komisija, a sastankom će predsjedavati visoki predstavnik EK za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. Tema susreta je provedba njemačko-francuskog plana za normalizaciju  odnosa između Srbije i Kosova.

Savjetnici francuskog predsjednika, njemačkog kancelara i italijanske premijerke Emmanuel Bonne, Jens Ploetner i Francesco Talo u zajedničkom autorskom tekstu iznijeli su očekivanja od učesnika današnjeg sastanka. Tako se od Srbije očekuje da  se prestane protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, te da prizna kosovska dokumenta, dok se od Kosova očekuje da provede obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Cilj predstojećih ključnih pregovora nije da se ponovo iskomplikuje ono što je već dogovoreno, već da se podstaknu konkretni koraci ka realiziciji istog. Ono što obje strane treba da izbjegnu jeste da iznova protumače datu riječ jer bi time prokockale ovu jedinstvenu priliku i rizikovale blokadu na putu ka članstvu u EU, navodi se u ovom tekstu.

Uoči polaska u Ohrid, gdje je ispraćen uz optužbe da je izdajnik, Vučić je najavio kako u Ohridu neće ništa potpisivati, te da neće dovoditi u pitanje "crvenu liniju" za Srbiju, a to je priznanje nezavisnosti Kosova.

S druge strane, Kurti nije propustio priliku da "pecne" Vučića, izjavivši kako Srbija neće kapitulirati u Ohridu, jer je to već učinila u Kumanovu 9. juna 1999. godine.

(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.