19.3.2023. 8:31
0
Borrell: Usvojen aneks sporazuma, Kosovo pristalo da osigura samoupravu za Srbe
FOTO: Screenshot
Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je trajao skoro 12 sati na Ohridu poručio je da su se strane obavezale i opredijelile da ispune sve obaveze iz sporazuma bez odlaganja i u dobroj vjeri, prenosi N1.

“Ovaj ishod je nastao nakon jako teških pregovora, ne pregovara se 12 sati oko jednostavnih stvari. Radi implementacije člana 7 sporazuma, Kosovo je pristalo odmah pokrenuti pregovore s EU u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžmana kako bi se osigurala odgovarajuća samouprava za srpsku zajednicu na Kosovu. Strane su se također složile da podrže deklaraciju o nestalim osobama kao što je ispregovarana u okviru dijaloga kao pitanje koje je hitno”, naveo je Borrell.

Kazao je da su predložili ambiciozniji dio sporazuma, ali da strane nisu postigle dogovor oko toga.

“Mislim da je to što Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a zbog toga što je Srbija prethodno izjavila da neće potpisati iako su bili spremni za sprovođenje. Aneks i sporazum smatraju se usvojenim putem mog saopćenja koje će biti objavljeno. Uprkos činjenici da je predložen ambiciozniji tekst na početku, ono što su strane prihvatile postat će sastavni dio njihovog EU puta. Mi kao EU ćemo zahtijevati da ispune svoje obaveze jer će biti dio evropskog puta. Neispunjavanje toga povlače posljedice”, zaključio je Borrell.

Vučić je nakon sastanka rekao da ništa nije potpisao, ali da je postignut određeni dogovor.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.