19.3.2023. 12:40
2
Vučić se obratio javnosti nakon dogovora s Kosovom u Ohridu: Teško će dokazati da sporazum postoji bez potpisa
FOTO: Tanjug
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti, nakon jučerašnjih sastanaka u Ohridu na kojima je prihvaćen aneks o sprovođenju sporazuma s Prištinom.

„Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati dio dogovora za obje strane i za Beograd i Prištinu, rekao je Vučić poslije maratonskih razgovora. Ni danas nisam ništa potpisao“, istakao je Vučić sinoć nakon razgovora u Ohridu koji su trajali punih 12 sati.

„Juče smo imali jednu ozbiljnu rundu razgovora u Ohridu. Ono što je važno za ljude ja ću danas pročitati cijeli Aneks i pokušati da objasnim ljudima gde se to nalazimo i šta je ono što činimo“, počeo je današnje obraćanje predsjednik Srbije. Vučić je pročitao dokument s kojim su se Beograd i Priština juče usaglasili.

Ovo je za nas u uslovima kojima ne postoji ništa lako, ne posebno teško. Biće nam mnogo teških stvari u budućnosti, u narednih šest mjeseci, godinu dana, vidjet ćemo. Više ne zavisimo isključivo od Prištine, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo neke stvari na evropskom putu. Nisam potpisao zbog nekoliko stvari, Srbija je međunarodno pravno priznata, Kosovo za mene nije i ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume s Kosovom. Čak i moje izjave kao predsjednika su obavezujuće za državu, zato pažljivo i disciplinovano vodim računa šta izgovaram“, rekao je Vučić.

Potom je dodao:

„U formalno-pravnom smislu teško ćete dokazati da sporazum postoji bez potpisa. I to bez jasno izražene sagasnosti. Ja stalno govorim o crvenim linijama, priznanju Kosova i prijemu Kosova u Ujedinjene nacije. Zato ne mogu da nametnu nešto Srbiji što Srbija nije prihvatila. Zato nisam potpisao ni Sporazum ni Aneks. Ali smo spremni da radimo na implementaciji“.

Na pitanje o nalogu za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i činjenici da je Srbija ratifikovala statut tog suda 2009. godine, predsjednik je rekao da ne bi da kritikuje.

„Ali, vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu. Kako da reagujemo, ako bude u Beogradu? Uzdržavao sam se da dam komentar, ali vidim da pričaju i Šolc i Bajden, pa da kažem i ja svoj stav. Ja mislim da je to odluka koja će imati politički loše posljedice, koja će imati u ljudskim životima loše posljedice. I koja govori da postoji velika nespremnost da se govori o miru i primirju. Super, sada ste ga optužili za ratne zločine. A sa kim ćete sada da razgovarate? Ili možda nećete da razgovarate? Ili čekate poraz. Jel stvarno mislite da Rusiju možete da porazite za tri, šest mjeseci, ili godinu dana“, rekao je Vučić i dodao da mnogi porede Putina sa Miloševićem.

(Erna H.) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.