3.5.2023. 19:30
0
Srbijanski ministar razbjesnio javnost izjavom nakon masakra u školi: Traže njegovu ostavku
FOTO: screenshot
Ministar obrazovanja Srbije Branko Ružić za masakr u školi u Beogradu u kojem je ubijeno osmero djece i domar škole, na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare optužio je poguban utjecaj interneta i videoigrica i – zapadnih vrijednosti, čime je izazvao bijes dijela javnosti.

Zbog ove izjave ministra putem društvenih mreža mnogi zazivaju njegovu ostavku, te podsjećaju i kako je riječ o osobi koja je prije samo desetak dana kazala kako ne vidi kao veliki problem što je u beogradskoj osnovnoj školi ‘Đura Jakšić‘ snimljen spot grupe ‘Crni Cerak‘ u kojem učestvuje i osuđivani kriminalac Kristijan Golubović, što su mnogi također ocijenili skandaloznim.

Ružić je potvrdio novinarima na današnjoj konferenciji za medije da je dječak koji je danas počinio masovno ubistvo bio žrtva vršnjačkog nasilja, ali nije naveo više detalja koji bi bacili više svjetla na taj slučaj.

Ružić je rekao da “škole nisu izolirani otoci” i da “nasilje ne nastaje u školama, već je društveni fenomen” koji su posljedično donijele i nove tehnologije. On novinarima nije mogao potvrditi da je, prema neslužbenim saznanjima, dječak ranije najavljivao da će “baciti bombu na školu”. Tu informaciju demantirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Ministrica zdravstva Danica Grujičić ocijenila je da je on “vjerovatno imao neki problem”, ali da je svakako neophodno promijeniti odnose u porodici i posvetiti više pozornosti mentalnom zdravlju te negativnim utjecajima interneta i društvenih mreža.

Ministar policije Bratislav Gašić ilustrirao je te tvrdnje navodeći je da su se snimci hapšenja poslije masakra u školi ubrzo pojavili na internetu i društvenim mrežama.

Govoreći o oružju kojim je počinjeno višestruko ubistvo ministar policije rekao je da dječakov otac ima više komada oružja i tvrdi da je bilo zaključano u sefu i pod šifrom, ocijenivši da je dječak očigledno znao šifru.

Prema saznanjima policije, on je s ocem išao u streljane i trenirao pucanje.

Prema roditeljima će svakako biti primijenjene predviđene mjere, rekao je Gašić na konferenciji za medije u srbijanskoj vladi.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.