4.5.2023. 10:50
0
Ne može mu se suditi, niti izreći kazna: Koji su naredni koraci u slučaju dječaka koji je u Beogradu počinio masakr?
FOTO: Espreso / Tamara Trajković
Dječak Kosta K., koji je osumnjičen za krvoproliće u beogradskoj osnovnoj školi koju je pohađao, tek će u julu navršiti 14 godina, što znači da se u trenutku počinjenja djela smatra djetetom bez krivične odgovornosti te ne može biti uhapšen, pritvoren ni zadržan, za njega neće biti suđenja niti izrečene kazne.

Najvjerovatnije će biti, barem privremeno, smješten u neku ustanovu socijalne skrbi dok se ne utvrde njegove porodične prilike i eventualni propusti roditelja (zlostavljanje, zanemarivanje, neliječenje i slično).

Ustanove za djecu do 14 godina moraju biti ustanove otvorenog tipa, čak i kada se radi o djeci u sukobu sa zakonom, iz kojih djeca idu u redovne škole, imaju redovne aktivnosti i nastoji ih se, što je brže moguće, resocijalizovati i vratiti u društvo.

Ustanovi li se da je zločin bio eksces te da roditelji imaju sve potrebne roditeljske kompetencije, bit će odmah vraćen u porodicu.

U skladu sa zakonskom procedurom, ako je dijete koje je počinilo neko krivično djelo mlađe od 14 godina, policija će svejedno podnijeti krivičnu prijavu, no državno odvjetništvo će je odbaciti i o svemu obavijestiti centar za socijalnu skrb.

- Centar je tada dužan provjeriti porodicu djeteta te utvrditi kompetencije djetetovih roditelja. Treba utvrditi je li na počinjenje djela utjecalo to što su roditelji zlostavljali dijete, zanemarivali ga, nisu ga liječili ili nešto slično.

Ako sumnjaju u to, dijete će, dok sa sigurnošću ne utvrde stanje stvari, najčešće smjestiti u ustanovu socijalne skrbi. Ustanovi li se da roditelji nisu pridonijeli počinjenju djela i da imaju potrebne roditeljske kompetencije, dijete se vraća u porodicu, najčešće uz određeni nadzor ili preporuke - objašnjava Lana Petö Kujundžić, dugogodišnja sutkinja i predsjednica Udruge sudaca za mladež.

Šta dalje?

Utvrdi li se takvo nešto za dijete za koje se sumnja da je počinilo tako teško djelo kao Kosta K., centar obično nastoji napraviti i plan kako dijete ponovno reintegrisati u društvo, prije svega u redovno školovanje, a da mu stigma trajno ne obilježi život.

Utvrdi li se, pak, da su roditelji zlostavljali ili zanemarivali dijete, centar predlaže izuzimanje djeteta iz porodice i smještaj u ustanovu ili u udomiteljsku porodicu, a protiv roditelja poduzima mjere poput podnošenja krivične prijave zbog povrede prava djeteta, piše Jutarnji.hr.

Analize pokazuju da u sistemima, poput anglosaksonskog, u kojima se i djeci sudi kao odraslima u slučaju posebno teških krivičnih djela, djeca-počinitelji vrlo često sami sebi oduzmu život.

- Dogodila se strahota, ubijeno je osmero djece. Kad zgroženi počnemo razmišljati kako bi trebalo kazniti dječaka-počinitelja, trebamo razmisliti šta želimo i što je u ovom slučaju pravda. Je li sistem u kojem će se ubiti još jedan dječak ono što želimo - pita sutkinja.

Dobna granica

U Republici Srbiji propisano je da dijete prije 14. godine ne može odgovarati za krivična djela jer se smatra da do te dobi ne može razumjeti ni kontrolisati vlastito ponašanje, ne može povezati uzroke i posljedice niti razaznati gdje prestaje igra, a počinje stvarnost.

- Granica krivične odgovornosti izrazito je važan institut i ozbiljna stvar jer djeca nisu mali ljudi, oni su djeca. UN-ova Komisija za maloljetničko pravo savjetuje da ga odredi svaka država i savjetuje da to ne bude prije 14. godine.

Većina evropskih država drži tu granicu na 14 godina. Izuzetak su Engleska i Wales, gdje je ta granica, čini mi se, podignuta s 8 na 10 godina, zatim Škotska, u kojoj se radi o granici od 12 godina te, s druge strane, Finska i Norveška, koja smatra da djeca nisu krivično odgovorna do 16. godine - ističe Petö Kujundžić.

Da je Kosta K. već navršio 14 godina, smatrao bi se mlađim maloljetnikom, bio bi uhapšen i vjerovatno zadržan u istražnom zatvoru. No, bez obzira na težinu krivičnog djela, ne bi mu mogla biti izrečena kazna maloljetničkog zatvora - takva je kazna moguća tek za djecu stariju od 16 godina.

Za mlađe maloljetnike od 14 do 16 godina mogu se izricati samo odgojne mjere, od kojih je najteža smještaj u odgojni zavod, zatvorenu ustanovu koja predstavlja neku vrstu međuustanove između doma za odgoj (kolokvijalno popravnog doma) i maloljetničkog zatvora.

- Protiv počinitelja između 14 i 16 godina vodi se pripremni postupak, što je pandan istrazi kod odraslih počinitelja, koji vodi državni odvjetnik. Tokom tog postupka utvrđuju se okolnosti, ispituju svjedoci, prikupljaju ljekarski izvještaji, izvještaji centra za socijalnu skrb i drugo te se sudiji za mladež podnosi prijedlog.

To bi kod odraslih bila optužnica, no kod maloljetnika se predlaže i sankcija, stoga se i naziva prijedlogom. Najteža sankcija za najteža krivična djela u toj dobi je smještaj u odgojni zavod.

Za razliku od odraslih, sankcija nema određeno trajanje - na primjer zatvor od dvije godine - već se izriče u zakonski propisanom intervalu, a odgojitelji odlučuju kad je "dosta", odnosno kad je dijete resocijalizirano - tumači sutkinja.

Slučaj desetogodišnjaka u Engleskoj

Mjera odgojnog zavoda ne može trajati kraće od šest mjeseci ni duže od tri godine, a mjera odgojnog doma - koji je otvorena ustanova - traje od šest mjeseci do dvije godine te se nakon maksimalnog roka mjera ne može produživati.

Odgajatelj procjenjuje kad je dijete resocijalizirano, odnosno kad je spremno vratiti se u sredinu iz koje je izuzeto: to, bez obzira na težinu krivičnog djela, može, primjerice, biti za osam mjeseci i dijete je nakon toga "čisto".

Sutkinja Petö Kujundžić smatra da je takav pravni put, za koji se odlučila Evropa, jedini ispravan. Podsjeća na slučaj dva desetogodišnjaka koji su prije 30-tak godina u Engleskoj ubili dvogodišnjaka kojeg su oteli iz šoping-centra, pretukli ga te ga ostavili na tračnicama pruge da ga pregazi voz.

Dječacima, učenicima 4. razreda osnovne škole, suđeno je kao odraslim osobama, uz advokate i porotu, u javnom suđenju, uz kamere i televizijski prijenos. U konačnici su osuđeni na doživotni zatvor, ali uz mogućnost uvjetnog otpusta. Kaznu su odsluživali u klasičnom zatvoru za odrasle muškarce.

- Pušteni su, čini mi se, nakon 25 godina. Jednog od njih porodica nije željela više vidjeti. Smješten je u socijalni stan, a svi u ulici su obaviješteni da im u susjedstvo dolazi ubica koji je ubio dvogodišnje dijete.

Ubijen je uskoro u dilerskom obračunu. Drugi je završio u psihijatrijskoj ustanovi i počinio je suicid. Nemojmo željeti takav sistem, čak ni nakon ovakve strahote. On samo odnosi još života - poručuje sutkinja. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.