31.5.2023. 20:52
0
Vučić na CNN-u odbacio Kurtijeve tvrdnje i izbjegao odgovoriti priznaje li Kosovo
Govoreći za američki CNN, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje koje je kosovski premijer Albin Kurti iznio ranije gostujući na istoj televiziji.

Vučić je demantovao Kurtija da "stoji iza fašističkih bandi na sjeveru Kosova", ustvrdivši da su Srbi sve dogovore implementirali, a da Kurti nije i da neće da implementira zajednicu srpskih opština.

Izbore koje je Kurti proveo Vučić je nazvao "sramnim", a onda ga optužio kako govori da su svi Srbi "fašisti".

Dodao je da su otkako je Kurti došao na vlast zabilježena 353 etnički motivisana napada.

Na pitanje novinarke CNN-a da li je bilo pritisaka i ucjena da se bojkotuju izbori, Vučić je rekao da su Srbi sa sjevera sami odlučili - "od 2013. su učestvovali na četiri izborna ciklusa, ali zbog Kurtija sada nisu htjeli".

Upitan kako deeskalirati krizu, Vučić je naveo da je Priština destabilizirala sitauciju, i da mu je žao što su povrijeđeni vojnici NATO-a. Pitanje za Vučića bilo je i da li ima kontrolu nad demonstrantima, na šta je on odgovorio da nema, ali da će oni "uvijek poštovati odluke Srbije".

Poručio je kako je bitno zadržati stabilnost Zapadnog Balkana "jer je Srbija lider u ekonomijii i stranim investicijama".

Novinarka ga je pitala i šta treba da se desi da bi priznao Kosovo, a Vučić je odgovorio da Srbija radi na "normalizaciji", izbjegavajući joj ponuditi direktan odgovor.

Jedno od pitanja bilo je i da li priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, na šta je kazao da je Srbija za kompromis.

Budući da je mobilisao vojsku, novinarka je pitala šta je njegova crvena linija? Vučić joj je odgovorio da je zadovoljan reakcijom SAD-a i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da poštuje sve dogovore i da nisu ušli s vojnicima na Kosovo.

Također je pohvalio NATO da profesionalno obavlja svoj posao na Kosovu.

Na kraju mu je novinarka CNN-a ponudila da pošalje poruku demonstrantima na sjeveru Kosova, a on ih je zamolio da ostanu mirni, te pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi "onima koji eskaliraju situaciju".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.