4.6.2023. 18:35
0
Počelo raspoređivanje turskih specijalaca na Kosovu
FOTO: Screenshot
Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu.

- Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa 65. mehanizovane pešadijske brigade se raspoređuje na Kosovo, navodi se u saopćenju turskog ministarstva.

Ova vijest dolazi dan nakon što je najavljeno da će Turska, na zahtjev NATO-a, poslati specijalce na Kosovo koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu.

Riječ je o pripadnicima bataljona komandosa iz sastava 65. mehanizovane pješadijske brigade iz Kirklarelija, koja je ranije bila raspoređena u sastavu KFOR-a, prenosi Tanjug.

Kao odgovor na zahtjev dobijen iz Združenog štaba NATO-a u Napulju, zbog dešavanja na sjeveru Kosovu, "planirano je da se 4. i 5. juna u kasarnu ‘Sultan Murat‘ na Kosovu" upute turske snage, navelo je tursko ministarstvo odbrane.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom susreta s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom zahvalio Turskoj na slanju pojačanja na Kosovo usred nedavnih nemira, javlja Anadolija. 

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, održanog iza zatvorenih vrata u palati Dolmabahce u Istanbulu, Stoltenberg je rekao: "Zahvaljujem Turskoj što je poslala pojačanje na sjever Kosova nakon nedavnih nemira."

Stoltenberg je također naglasio važnost snažne podrške Turske za ratom razorenu Ukrajinu, uključujući posredništvo u postizanju crnomorskog sporazuma o žitu i osiguravanje njegovog nastavka.

(Erna H.) 

 
KOSOVO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.