4.7.2023. 22:42
0
Kurti: Kaznene mjere EU prema Kosovu su nepravedne
FOTO: N1
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da su kaznene mjere EU protiv Kosova nepravedne i da je dijalog zbog njih asimetričan.

Vlade Kosova je saopštila da je Kurti na sastanku izrazio posvećenost i angažovanje za deeskalaciju i normalizaciju situacije na sjeveru, prenosi N1.

Premijer je rekao da Vlada Kosova ne doprinosi eskalaciji i da Policija Kosova “samo sprovodi zakon i brine o javnoj bezbjednosti”.

“Kurti je potvrdio da kosovska policija stacionirana u zgradama opština nije preduzimala akcije u blizini tih zgrada“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Kurti, kada je riječ o vanrednim izborima, rekao da zakon o lokalnoj samoupravi jasno pokazuje put kojim treba ići i da Vlada Kosova podržava procedure utvrđene zakonom.

Što se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, prema Kurtiju, “garancija je puna i bezuslovna primjena Osnovnog sporazuma, koji donosi dobrosusjedske i evropske odnose za dvije države”, dodaje se u saopštenju.

EU je prošle sedmice potvrdila mjere Kosovu zbog ne preduzimanja koraka za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Iako EU ne koristi termin sankcije, mjere prema Kosovu su sankcije u punom smislu te riječi, jer podrazumijevaju obustavu sastanka u okviru Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju, prenosi N1.

Suspenduju i EU predpristupne programe i također obustavljaju korake za razmatranje projekata koje je Kosovo podnijelo za finansiranje iz Okvira investicija na Zapadnom Balkanu.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.