22.7.2023. 15:36
0
Hrvatski sabor: Uvrede i međusobna prozivanja na raspravi o plinskoj aferi
Nastavljena je izvanredna sjednica Hrvatskog sabora koju je predsjednik Sabora sazvao na zahtjev predsjednika Republike. Nakon što je kasno sinoć završena 16-satna burna rasprava o štrajku u pravosuđu, danas se raspravlja o plinskoj aferi. Rasprava je oštrija od jučerašnje - pljušte uvrede i međusobna prozivanja, a rasprava vrlo često izlazi iz merituma teme.

Prema broju prijavljenih današnje zasjedanje moglo bi trajati još najmanje deset sati, a dio saborskih zastupnika uvjeren je da će današnja rasprava biti dugotrajnija od jučerašnje koja je završila u 2 sata ujutro. O zaključcima bi se trebalo glasati sutra, a sudeći po stavu matičnih odbora - oni neće dobiti zeleno svjetlo.

Za dosadašnju raspravu kazao je kako oštrija od jučerašnje. Bilo je uvreda i međusobnih prozivanja, a rasprava je vrlo često izlazila iz merituma teme.

Marijan Pavliček (Suverenisti) kazao je da je Hrvatska mjesecima u izvanrednom stanju jer gdje god se zagrebe imamo neku aferu. Nema odgovora tko je glavni krivac za aferu "plin za cent", za koliko se jedno kućanstvo moglo grijati nekoliko mjeseci, rekao je Pavliček držeći u ruci jedan cent.

Stipo Mlinarić (DP) tvrdi - glavni je krivac Andrej Plenković koji je na čelu hobotnice. A na njegovu prijmedbu da u sabornici nema nikoga iz Vlade, predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio je stihovima: "Gdje je Vlada, Vlada je tu, predlagatelja nema, a gdje je Penava, muči me to, a gdje je Penava jo- jo- jo-jo".

Katarina Peović (HSS i RF) zaključila je da se nastavlja ridikulizacija teme, kao i kod rasprave o pravosuđu. "Nas ne zanima čiji je tko prijatelj već da smijenimo koruptivni model", poručila je.

Daniel Spajić (DP) predložio je uvođenje alkotesta i testa na narkotike za zastupnike. "Nakon jučerašnje rasprave najbolje je biti gej, jer onda možete što hoćete", rekao je Spajić . Da sam ja govorio kao neki sinoć, prozvali bi me ludim desničarom kojeg treba poslati na psihijatriju, dodao je.

Odmah na početku sjednice zahtjev za stankom uputio je Mostov Miro Bulj ističući kako "se plin za cent prodaje Vujnovcu, dok se gaze žene u pravosuđu, a milosti za građane zbog inflacije - nema". Dodao je kako u Cetinskoj krajini mW električne energije plaćaju 700 eura.

Odgovorio mu je Hrvoje Zekanović koji je kazao kako je "meta Mosta Domovinski pokret a ne vladajuća većina" te da je Most "2019. s PPD-om dogovorio preuzimanje Luke Ploče". Odgovorio mu je Nikola Grmoja, koji je Zekanovića nazvao klaunom. Prepirka se nastavila. 

Zahtjev za stankom tražio je i Mato Franković koji je Mostovcima poručio kako je za vrijeme tehničke vlade njihov ministar "PPD-ov projekt htio proglasiti strateškim". 

- Svi dobro znaju da je Vujnovac dao pozajmicu HDZ-u, uključio se i Nikola Grmoja (Most), poručivši Frankoviću "da ne prodaje da ne zna kako se točno zove". Odbacio je i tvrdnje Frankovića da je Most omogućio ulazak PPD-a u luku Ploče.

Izvanredna saborska sjednica, sazvana na zahtjev predsjednika Milanovića, potrajala je do gotovo 2 sata ujutro. Prvog dana trodnevne sjednice raspravljalo se o štrajku u pravosuđu, a danas slijedi plinska afera.

Istražitelji USKOK-a istražuju HEP nakon što se doznalo da je kupovao plin po 47 eura za MWh, a višak prodavao i za 1 cent. U fokusu javnosti našli su se navodi prema kojima je HEP u nekoliko dopisa o situaciji s plinom obavijestio ministra Davora Filipovića, a na dokumentima se navodi i formulacija - "na znanje premijera Andreja Plenkovića". Oporba traži i njegovu odgornost, dok on poručuje - afera ne postoji.
Iz Ministarstva demantiraju da je Filipović bio upozoren na viškove plina.

Predsjednik Zoran Milanović za izvanrednu sjednicu predložio je zaključke kojima bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti, te da u roku 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Cjelokupna oporba predlaže i zaključak kojim se zadužuje Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni. Zaključak potpisuju klubovi Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, DP-a, Možemo!, HSS-a i RF-a, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, Fokusa i Reformista, IDS-a, te zastupnici Ante Prkačin, Marin Lerotić i Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost).

Za nedjelju je previđeno glasovanje o zaključcima, a da bi prošli potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.