30.7.2023. 12:22
0
Diplomatski skandal: Makedonski ambasador u Japanu opozvan nakon optužbi za seksualno uznemiravanje
Ambasador Sjeverne Makedonije u Japanu Goran Čekov, povučen je nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Skoplju.

Ukaz o opozivu potpisao je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Poslanik VMRO-DPMNE Antonijo Milošoski izjavio je ranije da su protiv Čekova podnijete dvije prijave zbog nedoličnog ponašanja i seksualnog uznemiravanja, prenose makedonski mediji.

Prema njegovim riječima, Ambasada Sjeverne Makedonije primila je pritužbe za mobing i seksualno uzmemiravanje od dvije žene – jedna je zaposlena u Ambasadi u Tokiju, a druga je japanski državljanin i imala je povremene projekte sa severnomakedonskom ambasadom.

“Dvije žalbe se odnose na ponižavajuće, nedolično i neprofesionalno ponašanje ambasadora prema makedonskoj državljanki, dok optužbe na račun japanske državljanke, nažalost, idu u pravcu seksualnog uznemiravanja“, rekao je tada Milošoski.

Vlada Sjeverne Makedonije prihvatila je prijedlog resornog ministra za opoziv ambasadora, nakon čega je predsjednik države potpisao ukaz o opozivu koji je objavljen u Službenom glasniku.

Ambasador Čekov je karijerni diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova od 1996. godine. Služio je u misiji NATO u Briselu od 2003. do 2007. godine, od 2010. do 2014. godine u Ambasadi u Oslu, Norveška, a 2019. godine bio je v.d. šefа misije NATO u Briselu.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.