4.8.2023. 18:58
0
Vodeni val iz Slovenije prijeti Hrvatskoj: Vrlo je ozbiljna situacija
Zbog obilnih kiša i nevremena u Sloveniji i Austriji iz Hrvatskih voda upozoravaju kako vodeni val prijeti i Hrvatskoj, pišu 24. sata.hr.

- Cijela Slovenija pliva, očekujemo i javile su nam kolege iz Slovenije da će doći do vodenog vala večeras odnosno tokom ove noći. Protok rijeke Save na nivou je 3300 do 3500 kubika u sekundi. To su vrlo ozbiljni protoci i vrlo visoki vodostaji, slično kao što je bilo 2010. godine kada su na dva mjesta pukli nasipi nizvodno od Zagreba. U međuvremenu su ta kritična mjesta nadvišena za više od pola metra, ojačana su i nadamo se da će u ovom vodnom valu ipak proći bez većih ekscesa - kazao je Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za 24. sata.hr.

Za potrebe snižavanja vodostaja nizvodno od Grada Zagreba, odnosno do Siska dio savskih voda prelit će se u oteretni kanal Sava-Odra na prelijevu Jankomir i dalje u retenciju Odransko polje.

Početak prelijevanja očekuje se danas u popodnevnim satima, a u suradnji s policijom bit će potrebno zatvoriti sve cestovne prijelaze, koji vode preko oteretnog kanala Sava-Odra.

Zbog najavljenog nevremena i obilnih kišnih oborina koje će prema prognozama DHMZ-a zahvatiti veći dio teritorija Republike Hrvatske od 4. do 6. augusta, sve operativne snage i sudionici sistema civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.