25.10.2023. 10:52
0
Milatović: Crna Gora će postati članica EU 2028. godine
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je u intervjuu za The Guardian da Brisel ima priliku da obnovi svoju posvećenost proširenju Evropske unije tako što će Crna Gora postati zemlja članica.

- EU može pokazati svoju obnovljenu posvećenost principu proširenja tako što će u roku od pet godina prihvatiti svog najdužeg kandidata, Crnu Goru - rekao je Milatović.

Dodao je kako bi članstvo Crne Gore pokazalo zemljama pristupnicama da se put reformi isplati.

Milatović će u toku ove sedmice posjetiti London te će se sastati i sa kraljem Čarlsom i ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem.

- Ruska agresija na Ukrajinu djelovala je kao poziv na buđenje u Briselu i drugim evropskim prijestolnicama da pristupanje mora biti geopolitički aspekt. Naše članstvo bi pokazalo skeptičnoj javnosti da je proširenje još uvijek živo i da nije samo pitanje elita - rekao je Milatović, piše Pobjeda.

U razgovoru za The Guardian je rekao da je predvidio raspored prema kojem će zemlje članice EU ratifikovati članstvo Crne Gore 2027. godine, što će dovesti do punopravnog članstva 2028. godine.

Milatović je dodao da će njegovo rukovodstvo imati nultu toleranciju na korupciju te da će nova parlamentarna većina dovesti do imenovanja sudija do kraja ove godine.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.