7.1.2024. 13:37
0
Majka, otac i kćerka zapela u golemoj špilji: Možda ćemo ih spasiti u ponedjeljak
U Sloveniji je u toku velika akcija spašavanja pet osoba koje su u subotu poslijepodne zapele unutar Križne jame zbog obilnih padavina.

Radi se o tročlanoj porodici - majka, otac i kćerka i dva vodiča. Do špilje se može samo čamcem, a Služba za zaštitu i spašavanje je dobila poziv iza 17 sati, nakon što se nisu vratili u previđeno vrijeme. 

Sandi Curk, zapovjednik CZ-a za Notranjsku i Kras, rekao je da je grupa u špilju krenula u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame. 

Jedan od vodiča ima licencu i vrlo je iskusan, ali dodaje kako vremenski uslovi nisu bili pogodni za posjetu i voda u špilji je počela rasti. 

Danas u 14 sati planiraju krenuti s drugim zaronom kako bi im dostavili lijekove, iako su vodiči već sa sobom imali komplet hitne opreme. Na licu mjesta intervenira nekoliko jedinica speleološke službe spašavanja, kao i vatrogasci.

Kako je za N1 Slovenija rekao Valter Zakrajšek (Walter), voditelj Speleospasilačke službe (JRS), ronioci su tokom noći uspjeli doći do zarobljenih ljudi koji su u dobrom stanju.

Iako spašavanje još uvijek traje, trenutno čekaju da padne nivo vode u špilji, jer se inače neće moći vratiti na površinu.

Budući da tročlana obitelj nema dovoljno znanja o ronjenju u podzemnom krškom terenu, ne žele riskirati i pokušati spašavanje ronjenjem.

Prognoze nadležnih se mijenjaju, jutros su pretpostavljali da će u najboljem slučaju biti spašeni iz jame u ponedjeljak navečer, ali sada već ciljaju na ponedjeljak poslijepodne.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.