7.1.2024. 22:18
0
Drama u Sloveniji još traje: Objavljene prve fotografije iz pećine u kojoj je zarobljena porodica
Pet osoba ostalo je zarobljeno u Križnoj jami, svjetski poznatoj vodenoj Kraškoj pećini u Sloveniji, nakon obilnih padavina u subotu poslijepodne.

Riječ je o tri člana jedne porodice i dva vodiča. Kako pišu mediji u Sloveniji, u pitanju su majka, otac i njihova kćerka, kao i dva vodiča, a sada su se na društvenim mrežama pojavile i prve fotografije akcije spašavanja.

Oni su ostali zarobljeni kada je nivo vode zbog kiše porastao dok su se nalazili u jami.

Na mjesto događaja upućeno je više interventnih jedinica Speleološke službe spašavanja, kao i vatrogasci i ronioci. Ronioci su uspjeli da tokom noći stignu do petoro zarobljenih u pećini, ali će oni moći da izađu iz pećine tek kada opadne nivo vode.

"U 21.15 prvi ronioci JRS su ušli u pećinu, preplivali poplavljeni dio iza prvog jezera i napredovali kroz pećinu protiv struje. Pošto su potrošili opremu kako bi osigurali rutu, vratili su se.

U ovom trenutku, druga ekipa JRS ronilaca je bila spremna i u 0:33 (01.07.2024.) četiri JRS ronioca su otišla od prvog jezera do pećine. Njihov zadatak je bio opremanje tehnički zahtjevnih dijelova pećine za napredovanje kroz pećinu i prenos opreme za snabdijevanje (bivak, hrana, odeća, zaštitne folije i jastučići za grijanje). Veliki problem pravi jak tok vode prema izlazu iz pećine", navodi se na Facebook profilu "Jamarska reševalna služba".

Oko 4 sata ujutru stigli su do nestalih na lokaciju u pećini zvanoj Križna gora (cca 2,1 km od ulaza u pećinu). Svi nestali u pećini pronađeni su u dobrom psihofizičkom stanju.

Podsjetimo, šef slovenačkog Speleološkog udruženja Igor Benko izjavio je da bi voda, prema predviđanjima, trebalo da počne da se povlači već danas popodne, kada će i temperature početi da opadaju.

Prema njegovim riječima, moglo bi proći nekoliko dana dok put iz pećine ponovo bude siguran.

Naveo je da će spasioci tokom dana ponovo otići do zarobljenih u pećini, dodajući da je put do njih naporan i traje nekoliko sati.

Križna jama je sistem pećina duži od osam kilometara, sa više podzemnih jezera. Posjeta je dozvoljena samo uz vodiče.

 
Slovenija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.