4.3.2024. 12:58
0
Kurti traži članstvo u evropskim strukturama kao odgovor na "prijetnje" iz Srbije: U dvije godine su četiri puta podizali borbenu gotovost u blizini granice sa Kosovom
Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da njegovoj zemlji treba dati podsticaj ka evropskim integracijama, kao odgovor na "sigurnosne prijetnje", koje, prema njegovim riječima, dolaze iz Srbije.

Kurti je na konferenciji "Parlamentarna diplomatija za regionalnu sigurnost i euroatlantske integracije" rekao da Evropska unija i NATO treba da imaju isti pristup prema, kako je naveo, "autokratskom režimu" u Srbiji kao i prema Rusiji nakon invazije na Ukrajinu 2022.

Dodao je da je NATO na rusku invaziju na Ukrajinu odgovorio tako što su Finska i Švedska postale članice alijanse, a EU tako što je Ukrajini, Moldaviji i Gruziji dala status zemlje kandidata, piše RSE.

- Sigurnosnim prijetnjama Zapadnom Balkanu, koje dolaze iz Srbije, treba pristupiti na isti način, odnosno davanjem Kosovu status zemlje kandidata za članstvo u EU i članstvo u Vijeću Evrope, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je naveo da je Srbija u posljednje dvije godine četiri puta podizala borbenu gotovost u blizini granice sa Kosovom, "finansirala teroriste", te "širila laži kako bi opravdala agresivne postupke prema Kosovu i regionu".

Kurti je ovom svojom izjavom aludirao na povećane tenzije između Kosova i Srbije od kraja 2022. godine kada su pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije. Od tada su se krize nizale a situacija je kulminirala septembra 2023. kada je oružana grupa Srba napada policiju Kosova u selu Banjska na sjeveru Kosova. Tada je ubijen jedan policajac i trojica srpskih napadača.

Kosovo je za ovaj napad okrivilo Srbiju, dok je zvanični Beograd negirao bilo kakvu umiješanost.

Kurti je tokom konferencije govorio o evropskim i atlantskim integracijama Kosova uz ocjenu da se one ne mogu sprovesti bez podrške međunarodnih prijatelja ali i unutrašnjih reformi.

Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeću Evrope 2023. godine i za članstvo u EU krajem 2022. godine.

Međutim, ni u jednom od ovih integracionih procesa nije postignut napredak i Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema status zemlje kandidata.

Kurti je optužio Srbiju da blokira euroatlantski put Kosova.

- Nedostatak napretka u članstvu Kosova u EU i Savetu Evrope nije vezan za nedostatak demokratije i jake zaštite manjinskih prava i ljudskih prava, već za ponašanje autoritarnog režima jer Srbija nije zainteresovana za NATO ili članstvo u EU. Nastoji da blokira napredak cijelog regiona, sputavajući cio region, rekao je Kurti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 2. marta da zapadne zemlje pojačavaju pritiske na Srbiju kako bi de facto i de iure priznala Kosovo, uvela sankcije Rusiji i promijenila stav prema Kini.

Srbija, saveznik Rusije, nije uvela sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, uprkos pozivima međunarodne zajednice. Vučić je nedavno rekao da je Tajvan kineska teritorija i da je na Pekingu šta će učiniti povodom tog ostrva koje ima demokratski izabranu vladu.

Vučić je rekao i da se situacija na Kosovu nakon ukidanja dinara u platnom prometu "nije popravila, uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da pomognu" i da ne postoje naznake da će odluka o platnom prometu i zabrani upotrebe dinara biti promijenjena.

"Mi ćemo biti primorani donositi različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rješenja za isplatu novca našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa euro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korištenje srpskog dinara.

Međunarodna zajednica je od Kosova tražila da se takva odluka odloži jer ima negativan utjecaj na pripadnike srpske zajednice koji imaju razna primanja u dinarima iz budžeta Srbije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.