19.4.2024. 12:14
0
Preokret u slučaju male Danke: Osumnjičeni odlučio sve ispričati?
Srđan Janković (50), osumnjičen da je vozio službeni automobil firme Vodovod iz Bora u Srbiji kojim je 26. marta u Banjskom polju udarena Danka Ilić (2), do sada se branio šutnjom.

No, prije dva dana je zatražio promjenu advokata pa je opravdano očekivati da je spreman sve ispričati nadležnima.

Advokat Radomir Munižaba za Blic objašnjava kako ova promjena utjecati na postupak.

Prema riječima Munižabe, u svakoj fazi postupka osumnjičenik, a kasnije i okrivljenik, ima pravo braniti se kako želi, što znači da ako se u prvoj fazi brani šutnjom, svoju odbranu može iznijeti i kasnije.

"Ne znamo žele li osumnjičeni ili ne žele otkriti gdje je tijelo Danke Ilić. Sigurno postoji razlog zašto tijelo do sada nije pronađeno. Pronalazak tijela važan je za postupak kako bi se utvrdile sve činjenice o povredama koje je zadobila Danka Ilić, a samim tim i kako bi se utvrdilo koje su povrede dovele do smrtnog ishoda", objašnjava Munižaba.

Ističe da se branilac i osumnjičenik mogu obratiti istražnim tijelima s prijedlogom da pomognu u ovoj istrazi dopunom svojih iskaza datih u tužiteljstvu.

"Situacija s promjenom advokata ne utječe bitno na eventualni sudski postupak, ali angažman novog advokata može dovesti do promjene u odbrani osumnjičenika, što bi svakako moglo utjecati na sam sudski postupak.

Sve zavisi od nadležnog tužiteljstva kakva će optužnica biti podignuta", kaže Munižaba.

Napominje kako takve situacije nisu rijetke, posebno u ovoj fazi krivičnog postupka.

"I nakon određivanja branitelja po službenoj dužnosti, osumnjičenik ima pravo ponovo sam angažirati advokata, a branitelja po službenoj dužnosti razriješiti", kaže Munižaba.

Podsjetimo, Srđan Janković je prije dva dana otkazao punomoć advokatu jer ne želi da ga on više brani.

"Očito je da je nezadovoljan njegovim savjetima i načinom na koji ga je branio pred nadležnim tijelima. Janković je zatražio da mu se dodijeli advokat po službenoj dužnosti.

To nas je iznenadilo jer se rijetko događa da usred ročišta osumnjičenik zatraži promjenu advokata", rekli su u tužiteljstvu.

Za sada nije poznato koji će advokat biti dodijeljen Jankoviću, no o tome će se odlučiti do sutra.

"Daljnji postupak je takav da slijedi razgovor novog advokata s osumnjičenim Jankovićem. S obzirom na tok rasprave, apsolutno svaki advokat savjetovat će mu da se prestane braniti šutnjom jer je bolje da Janković sam ispriča sve što zna.

S obzirom na to da je Dragijević priznao da je lično golim rukama zadavio djevojčicu, time je automatski otklonjena sumnja da je Janković direktni ubica. Zatim, da je Srđan Janković bio zadovoljan načinom odbrane, odnosno šutnjom, sigurno ne bi dao otkaz svom advokatu.

Uvjereni smo da je pitanje trenutka kada će Janković dobrovoljno iznijeti svoju odbranu u tužiteljstvu. Nadamo se da postoji mogućnost da se sazna gdje je tijelo malene Danke", kažu neslužbeno nadležni.

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju, gdje je iz Bora došla sa majkom i starijim bratom.

Za Dankom je tragala cijela Srbija sve do 4. aprila, kada je policija uhapsila Srđana Jankovića iz sela Luka i Dejana Dragijevića iz sela Zlot, radnike lokalnog Vodovoda.

Tereti ih se za teško ubistvo, prenosi Jutarnji list.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.