31.10.2015. 15:45
0
Izbjeglički put iz Turske za Grčku prepun opasnosti, ali i pored toga svi se žele domoći Evrope
Stotine izbjeglica sa Bliskog istoka, unatoč vjetru i lošim vremenskim uslovima, gumenim čamcima pokušavaju preći iz Cesme na jugozapadu Turske na grčki otok Chios (Sakiz), javlja Anadolu Agency (AA).

Iako svjesni opasnosti kojoj se izlažu, izbjeglice se odlučuju na ovaj neizvjesni put na kojem je do sada smrtno stradao veliki broj njihovih sugrađana i prijatelja sa istom željom - doći do željenih evropskih zemalja. 

Oni žele bolje životne uslove te se zbog toga i odlučuju na ilegalni put prepun opasnih situacija u vodama Egejskog mora. 

I danas su stotine osoba krenule na "put nade". Prije nego što je sunce i izašlo izbjeglice su se iz Cesmea uputile prema najbližoj tački grčkom otoku Chiosu.

U grupama se većinom nalaze porodice sa djecom. Do obale dolaze nekim prevoznim sredstvima, a nakon toga pripremaju čamce u kojima će krenuti na neizvjestan put. 

Da ih ne bi uhvatili pripadnici Obalne straže Turske ulazak u čamce mora biti brz. Međutim, zbog velikih gužvi dolazi do naguravanja, ali i situacije da neka djeca padnu u vodu. 

Uglavnom se u čamcima nalazi puno više osoba nego što je kapacitet i moleći se kreću na ovaj put. Izbjeglice, među kojima je veliki broj djece, nemaju prsluke za spasavanje i šlaufe. 

Neki od izbjeglica se vraćaju i odustaju od putovanja zbog loših vremenskih uslova. Svoju šansu će kasnije iskoristiti. Na putovanja čamcima uglavnom kreću u jutarnjim satima jer, kažu da je tada mirnija voda. Međutim, jutros to nije bio slučaj jer je nedugo nakon isplovaljavanja prvog čamca došlo do promjene vremenskih uslova te je jak vjetar pravio velike valove. 

Necip Karvan (24) iz Afganistana želi otići u Njemačku. U Turskoj je proveo tri godine. Radio je i štedio novac za ovo putovanje. Po svaku cijenu želi doći do Evrope. 

Karvan kaže da je na put krenuo ostavljajući za sobom majku, oca i zaručnicu. 

"Zemlju su uzeli iz naših ruku. Primorani smo na ovo. Znamo da je opasno, ali moramo. Umiru mala djeca ali mi nismo krivi za to", poručio je Karvan. 

I 20-godišnji Afganistanac Arash Mukaddem se na ovaj put odlučio zbog posla kojeg nije mogao naći u ratom zahvaćenoj zemlji. Došao je u Tursku, a sada želi život nastaviti u Njemačkoj. 

Jedna od izbjeglica koja je željela ostati anonimna kazala je da svi žele što prije iz Cesme preći u Grčku jer su, dolaskom zime, uslovi jako loši na mjestima gdje su bili smješteni. Naime, znali su, kako kaže, sakupljati drveće kako bi palili vatru i ublažili hladne jesenje noći i dane. uspostaviti kontrolu nad mjestom Talbisah koji se nalazi pod kontrolom opozicije.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.