2.11.2015. 19:32
0
Oxford otvorio Odsjek za istraživanje kršćanskih relikvija
Univerzitet Oxford otvorio je novi odsjek na kojem će se istraživati porijeklo kršćanskih relikvija.
Naučnici s Oxforda su novi centar nazvali "Odsjek Da Vinčijevog koda". Tim naučnika je već završio ispitivanje komada drveta za koje se vjeruje da su ostaci Časnog Krsta, na kojem je, prema predanju, bio razapet Isus Krist.

Stručnjaci iz nekoliko različitih oblasti će raditi datiranje ugljenikom, ispitivanje gena i proučavanje teologije, kako bi saznali više o porijeklu i kretanjima religijskih relikvija.

"Kršćani vjeruju da njihove relikvije imaju čudesne moći i da im garantuju blagostanje i u ovom i u drugom svijetu, zbog čega su se često prenosile iz ruke u ruku i proširile se širom planete, naročito tokom Srednjeg vijeka", rekao je Georges Kazan sa arheoloških studija na Oxfordu.

Istakao je da su naučne analize pokazale da su mnoge relikvije koje su pripisivane određenim svecima lažne, pogrešno predstavljene, dok su neke, kako je rekao, autentične.

Oxford odavno učestvuje u sličnim studijama. Istraživači ovog univerziteta ispitivali su starost Pokrova iz Turina, kada je utvrđeno da je tkanina za koju se vjerovalo da je predstavljala pokrov Isusa Krista nakon raspeća, zapravo napravljena između 1260. i 1390. godine.
(Anadolija)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.