19.11.2015. 16:11
0
Grabar-Kitarović u Istanbulu: Globalna borba protiv terorizma je nužnost
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Samitu Atlanskog vijeća u Istanbulu pozvala je međunarodnu zajednicu na zajedničku borbu protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru i stabilnosti.

U Istanbulu se održava 7. Energetski i ekonomski samit Atlanskog vijeća, a na uvodnom panelu Grabar-Kitarović je istakla da Evropska unija i međunarodna zajednica prolaze kroz period koji je prekretnica za bolju budućnost.

Ističući kako se cijela međuanrodna zajednica mora suočiti sa istinom 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, Grabar-Kitarović je kazala da je svijetu potrebna odgovornost i akcija.

„Niko ne bi trebao misliti da se bez angažmana može izolirati od prijetnji u moderom svijetu“, poručila je hrvatska predsjednica.

Naglasivši da je Hrvatska mala, ali zbog geopolitičkog položaja izuzetno važna zemlja, Grabar-Kitarović je kazala da se kao predsjednica zalaže za provedbu ambiciozne politike svoje države.

Osvrnuvši se i na aktuelne strateške energetske projekte u svijetu, kazala je da se oni danas realiziraju posredstvom Turske, te dodala da je pozicija Turske u transferu energije od vitalnog značaja.

Grabar-Kitarović je naglasila da se Hrvatska nalazi na poveznici između Mediterana i Centralne Evrope i da nizom energetskih projekata doprinosi energetskoj stabilnosti u Evropi.

- Edi Rama: Zajednički projekti su ključ energetske stabilnosti regije -

Učesnicima Samita u Istanbulu obratio se i premijer Albanije Edi Rama koji je kazao da za održavanje energetske stabilnosti zemlje regije rade na intenziviranju zajedničkih projekata iz te oblasti.

„Jugoistočna Evropa i Balkan imaju velike potencijale u obnovljivim energetskim izvorima. Zemlje Zapadnog Balkana nisu iskoristile te potencijale zbog kašnjenja u procesima reformi. Ovisne su i dalje o fosilnim gorivima i energiji koja dolazi iz termoelektrana. Albanija je zemlja koja iza Švedske ima najveće hidroenergetske potencijale u Evropi“, kazao je Rama.

Podsjetivši da je na čelo vlade Albanije došao 2013. godine i da zemlja tada nije imala energetski sistem, da je dug elektrodistribucije u protekle dvije decenije dostigao velike razmjere, a stopa naplate bila među najmanjim u Evropi, Rama je kazao da su radikalne reforme i proces privatizacije uveli reda u tu oblast i da je trenutno naplata stopostotna, a elektrodistribucija će prvi put nakon 25 godina zabilježiti pozitivno poslovanje.

Dodao je da su izgrađene nove elektrodistributivne i gasovodne mreže koje povezuju Albaniju sa Grčkom i Crnom Gorom, Rama je kazao da je važna stvar da će i Projektom transjadranskog gasovoda (TAP) gas iz Azerbejdžana doći u Albaniju.

- Erdogan primio hrvatsku koleginicu -

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u Istanbulu primio predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović, koja boravi u radnoj posjeti radi učešća na Samitu Atlanskog vijeća.

Sastanak Erdogana i Grabar-Kitarović upriličen je na radnom ručku u istanbulskoj palate Tarabya.

Razgovor koji je trajao sat i pol bio je zatvoren za predstavnike medija.
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.