29.11.2015. 22:10
0
Samit u Briselu: Dogovoreno ubrzanje procesa pristupanja Turske Evropskoj uniji
Evropska unija i Turska na današnjem Samitu u Bruxellesu dogovorile su ubrzanje procesa pristupanja Turske EU, ukoliko Ankara poduzme korake u zaustavljaju protoka izbjeglica u Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

Poglavlje 17 o pitanjima ekonomije bit će otvoreno 14. decembra kao i bezvizni režim za građane Turske čija implementacije se očekuje u oktobru naredne godine. Sve to bit će odobreno ukoliko Ankara ispuni kriterije u dogovorenoj mapi puta. 

Evropska unija danas je također odobrila tri milijarde eura kako bi se zadovoljile potrebe dva miliona sirijskih izbjeglica koje su trenutno u Turskoj. 

"Ove tri milijarde eura nisu date Turskoj. To je dato sirijskim izbjeglicama. Mogu garantovati da će Turska ispuniti obećanja iz zajedničkog akcionog plana. Naš krajnji cilj je da uradimo prevenciju krijumčarenja ljudima i spriječimo sve vrste kriminalnih aktivnosti u vezi sa izbjeglicama", rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i čelnikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom.

Tokom današenjeg Samita čelnika EU i Turske, zaključeno je kako pitanje Kipra ostaje glavna prepreka za pristupanje Turske kao i nekoliko poglavlja koja je blokirala grčka, kiparska administracija. Od 35 poglavlja, koja moraju biti implementirana kako bi se Turska priključila 28-članom bloku, samo 13 njih je ispitano.

"Kipar je važan korak. Vrlo sam optimističan nakon posjete Kipru, stvari se kreću u dobrom smjeru", rekao je Juncker.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.