28.1.2016. 18:20
0
Gaza: Sedam pripadnika Hamasa izgubilo život prilikom urušavanja tunela
Sedam pripadnika vojnog ogranka Hamasa poginulo je u tunelu koji se urušio na sjeveru Pojasa Gaze, saopćila je ova naoružana organizacija, brigada Ezzedin Al-Kassam, na svojoj Twitter stranici.

- Brigade (Ezzedin) Al-Kassam žale za smrću sedam svojih pripadnika poginulih u toku radova u tunelu otpora -  rekli su oni na Twitter stranici na kojoj su objavili fotografije poginulih osoba.

Četiri čovjeka koja su radila na obnovi ovog starog tunela koji je služio za napad na Izrael, preživjela su rušenje, precizirao je oružani ogranak Hamasa.

Tunel se urušio u noći s utorka na srijedu nakon nekoliko kišnih dana i poplava u okolini Džabalija, na sjeveru Gaze.

Različiti sigurnosni izvori su objavili nedavno u izraelskoj štampi da je Hamas ponovo izgradio tunele koje je Izrael porušio u ratu u ljeto 2014. godine i da su ponovo spremni vojno za sukob.

Upitana o tome, izraelska vojska nije dala komentar.

Uništavanje tunela bio je jedan od primarnih ciljeva u uništavajućem ratu u julu-augustu 2014. godine od Izraela u Pojasu Gaze.

Nakon saopćenja o smrti sedam osoba, Al-Aqsa, Televizija Hamasa je objavila program o operacijama koje su se vodile iz tunela, kao i napadi na izraelske tenkove.

U subotu, jedan 30-godišnji čovjek je ubijen u sukobu u drugom tunelu, prema zvaničnicima Haamasa.

U decembru, 14 Palestinaca je spašeno nakon što su ostali blokirani satima u tunelu u blizini Egipta, na jugu, očigledno nakon što su egipatske vlasti potopile sektor za pojačanje tampon zone.

Tuneli duž egipatske granice služe uglavnom za prijevoz roba dok je enklava Gaza pod izraelskom blokadom.

Egipatska vojska kaže da je uništila stotine tunela u 2013. godini nakon svrgavanja izabranog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, podrške Hamasa.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.