28.1.2016. 22:57
0
Rouhani i Hollande potpisali brojne sporazume o saradnji: Teheran od Pariza kupuje 118 aviona Airbus
Iranski predsjednik Hassan Rouhani je tokom zvanične posjete Parizu izjavio da Iran sa Saudijskom Arabijom želi diplomatskim putem riješiti zahlađenje odnosa, javlja Anadolu Agency (AA).

"Želimo da se problem između Saudijske Arabije i Irana riješi diplomatskim putem", rekao je Rouhani. 

Nakon sastanka s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom, Rouhani je na konferenciji za medije kazao da su sa zapadnim silama postigli dobar sporazum nakon mukotrpnih nuklearnih pregovora. Istakao je također da Iran nakon ukidanja sankcija želi što prije potpisati sporazume o investiranju. 

"Ako svi budu poštovali sporazum koji je postignut nakon nuklearnih pregovora i mi ćemo ga ispoštovati", istakao je iranski predsjednik. 

U vezi sa sirijskim pitanjem, Rouhani je rekao da neke strane moraju promijeniti stavove, dodajući da je samo tako moguće doći do konsenzusa i zaustavljanja sukoba u Siriji. 

"Odluku o Siriji mora donijeti sirijski narod", zaključio je Rouhani. 

Hollande je istakao kako Francuska ima vrlo dobru saradnju s Iranom na mnogim poljima, dodajući da je danas sa Rouhanijem potpisao brojne sporazume o saradnji. 

Ipak, naglasio je kako je iranskom predsjedniku prenio kako Pariz veliki značaj pridaje i ljudskim pravima i slobodama. 

"Rouhaniju sam prenio značaj koji Francuska pridaje ljudskim pravima", rekao je Hollande. 

Inače, dvojica čelnika danas su potpisali sporazume o saradnji u oblasti energetike, telekomunikacija i okoliša u vrijednosti nekoliko milijardi dolara. 

Potpisan je i vrlo važan sporazum kojim će Francuska Iranu prodati 118 aviona Airbus u vrijednosti od 25 milijardi dolara.

(Anadolu Agency)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.