17.3.2016. 19:50
0
Zbog propusta djevojčica preminula od sepse, ljekari joj samo rekli da popije tabletu
Mlada djevojka koja je sanjala o studiranju na Cambridgeu umrla je od sepse nakon što su je s Hitne pomoći dva puta poslali kući, prenosi Telegraph .
Istraga je otkrila da su doktori dva puta propustili priliku spasiti život 12-godišnjoj Franchesci Pawson te joj samo rekli neka uzme paracetamol i nešto protiv bolova. Nisu primijetili da joj se tijelom širi opasna infekcija, prenosi Avaz.

Njena majka Elsa dovela ju je u kliniku u subotu, 10. januara prošle godine jer se već pet dana osjećala loše, imala je povišenu temperaturu i osip.

Djevojčica nije kako treba pregledana prije nego je poslana kući s antibioticima. U klinici su je primile dvije sestre: prva ju je pregledavala 2-3 minute, a druga joj je dijagnosticirala virusnu infekciju i rekla majci neka djevojčicu liječi tabletama protiv bolova.

Mrtvozornik je na sudu rekao kako je klinika propustila priliku Franchesci pružiti adekvatnu brigu, piše Avaz.

Kako se stanje djevojčice nije popravljalo, i treći je put dovedena u bolnicu gdje je umrla.

Pregledom je utvrđeno da je malena umrla od septičnog šoka uzrokovanog nekrotičnom bronhopneumonijom.

Nakon ovog tragičnog slučaja, britanska vlada je u proceduru poslala zakon kojim bi se smanjio broj slučajeva smrti od sepse. Među propustima koje su zabilježene u bolnici koja je primila djevojčicu je i taj da su je pregledale samo medicinske sestre, ali ne i liječnici.

Sestre Sally Hawkins i Susan Smith priznale su da je došlo do pogrešaka u proceduri, stanje djevojčice nije kako treba dokumentirano i učinjeni su brojni propusti.

Susan Smith je rekla da se jako dobro sjeća djevojčice. Kad je stigla u bolnicu, nije učinjena trijaža, što je dio uobičajenog postupka.

Kad su je na sudu pitali zašto sve nije učinjeno po propisima, odgovorila je: 'Ne znam.'

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.