4.4.2016. 9:46
0
Počela primjena sporazuma: Prvi migranti iz Grčke vraćeni u Tursku
Dopisnika AA sa Lesbosa, nekoliko kilometara od sjeverozapadne turske obale, potvrdio je da 131 migrant jutros preuzet autobusom iz kampa Moira.

U okviru dogovora Turske i Evropske unije (EU) o smanjenju priliva izbjeglica u Evropu, jutros su prvi migranti vraćeni u Tursku sa grčkog otoka Lesbos, javlja Anadolu Agency (AA).

Dopisnika AA sa Lesbosa, nekoliko kilometara od sjeverozapadne turske obale, potvrdio je da je 131 migrant jutros preuzet autobusom iz kampa Moira. Sve je obavljeno u pratnji evropske granične agencije Frontex koji su migrante ispratili do obližnje luke i uveli na dva trajekta. 

Zvaničnik Frontexa, govoreći pod uslovima anonimnosti, rekao je kako je riječ uglavnom o migrantima iz Pakistana.

Oni su nakon ukrcavanja ubrzo pristigli u Dikili gdje su prošli mjere sigurnosti i medicinske preglede.

Moira je trenutno utočište za oko 1.600 migranata dok oko 2.500 drugih čekaju na drugih strani grčkih otoka kako bi bili vraćeni u Tursku.

Prema sporazumu Turske i EU, "nelegalni migranti" bit će vraćeni u Tursku iz Grčke. Dogovor je postignut u cilju razbijanja lanca krijumčarenja izbjeglica koje se uglavnom prevoze preko Egejskog mora.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.