9.4.2016. 21:16
0
Hiljade žena u Varšavi na protestu protiv zabrane pobačaja
Hiljade ljudi izašle su u subotu na ulice Varšave na protest protiv ograničavanja prava na abortus.

Ženske udruge organizirale su protest kao odgovor na prijedlog zakona o totalnoj zabrani pobačaja o kojoj bi uskoro trebao raspravljati parlament.

Konzervativna premijerka Beata Szydlo i čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kaczinski podržavaju zabranu pobačaja u toj većinski katoličkoj zemlji.

Demonstranti su nosili transparent s fotografijom premijerke na kojem piše: "Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne podržavaju druge žene".

Demonstranti, među kojima su bili mladi i porodice  s djecom, traže liberalizaciju postojećeg zakona kako bi se zaštitile trudnice koje riskiraju živote zbog ilegalnih pobačaja.

Poljski zakon trenutno dopušta pobačaj u slučaju silovanja, bolesti fetusa ili ugroženosti života majke.

Među ostalim transparentima bio je i onaj "Moje tijelo. Moja odluka".

"Ovdje smo i u ime žena iz manjih gradova i sela, žena koje nemaju novaca za siguran pobačaj u Njemačkoj ili drugim zemljama", rekla je glasnogovornica ženske udruge, prenosi Hina.

Istaknula je da su izostanak edukacije o spolnom životu i pristupa kontracepciji neki od glavnih uzroka neželjenih trudnoća, osobito među maloljetnicama.

Procjenjuje se da godišnje oko 100.000 Poljakinja obavi pobačaj u inozemstvu. Godine 2015. u Poljskoj je registrirano manje od hiljadu legalnih pobačaja.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.