23.4.2016. 22:05
0
"Turska je jedina zemlja koja je drugima pokazala kako zbrinuti izbjeglice"
Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu na konferenciji za novinare održane u Gaziantepu, na jugoistoku Turske, kazao je kako će Turska, ukoliko se ukaže potreba za tim, odgovoriti na pritiske iz Sirije kao i sve aktivnosti koje terorističke organizacije kao što su ISIS, PKK i YPG sprovode protiv Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciji su prisustvovali i njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk te potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Oni su se pridružili ceremoniji otvaranja programa pomoći Turske i EU sirijskim izbjeglicma.

"Danas je dan kada sirijske izbjeglice trebaju nadu", rekao je turski premijer Davutoglu.

Davutoglu je kazao kako Turska, Evropska unija (EU) i Njemačka imaju zajednički cilj, tražiti rješenje s aspekta humanosti za najveću tragediju nakon Drugog svjetskog rata, odnosno izbjegličku krizu. 

"Ovo nije problem koji bi ni Turska ni EU trebale same rješavati", kazao je Davutoglu i dodao kako se Turska, EU i Njemačka nalaze rame uz rame za sirijsku djecu i da su odlučni da obrišu suze te djece i djece koja su izgubila jednog ili oba roditelja.

Davutoglu je podsjetio na tri samita koja su održana od novembra prošle godine i na odnose između Turske i EU koji će se nastaviti razvijati.

On je potcrtao da se može primjetiti kako postoji zajednički način razumijevanja i mapa puta te da će i u budućnosti biti poduzeti zajednički koraci. On je dodao kako će biti realizirani različiti projekti s ciljem pomoći izbjeglicama.

Davutoglu je ukazao na to da novčana pomoć nije data Turskoj već je pomoć sirijskim izbjeglicama.

Merkel, Davutoglu, Tusk i Timmermans ranije su posjetili izbjeglički kamp u Gaziantepu, te se susreli s izbjeglicama iz Sirije s kojima su razgovarali o problemima koje te izbjeglice imaju.

Tusk je kazao kako je Turska danas jedina zemlja na svijetu koja je pokazala na koji način zbrinjavati izbjeglice.

"Niko Tursku ne može tome učiti. Ponosan sam na to i saradnju s vama", rekao je Tusk, koji je podsjetio da je 18. marta u Briselu održan sastanak na kojem je postignut dogovor između EU i Turske o rješavanju migrantske krize.

On je rekao kako su poduzete različite incijative u zemljama Zapadnog Balkana, Grčkoj i drugim zemljama koje se suočavaju s migrantskim valom.

"Vidimo rezultate toga. Od marta je znatno smanjen broj ilegalnih migracija u Egejskom moru", kazao je Tusk koji je dodao kako još uvijek ima mnogo toga da se uradi.

On je govorio i o situaciji u Siriji. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.