11.5.2016. 20:30
0
Ova fotografija konobarice sa krvavim nogama zgrozila internet
Fotografija na kojoj se vide krvava stopala konobarice nakon smjene provedene u štiklama šokirala je internet, ali i pokrenula raspravu o seksizumu u uslužnom sektoru.

Svako ko veliki dio dana provodi stojeći, zna kakva je to muka – bole vas leđa, bole vas stopala, otekla su pa jedva čekate da se izujete i malo ispružite noge.

Međutim, nekima nije dopušteno da na poslu nose ravne cipele, već moraju cijelu smjenu na štiklama služiti goste.

Visažistica Nicole Gavins je na društvenim mrežama podijelila fotografiju svoje prijateljice koja radi kao konobarica u jednom kafiću u Edmontonu u Kanadi.

Na fotografiji koja je za sedam dana podijeljena više od 11.000 puta, vide se krvava stopala, a malo krvi ostalo je i u cipelama.

Nicole je objasnila da je njenoj prijateljici čak otpao nokat na nožnom prstu, zbog čega se izula štikle i obula ravne cipele, a zatim zbog toga dobila ‘packu’ od šefa.

Ona smatra da je pravilo odijevanja kafića ‘seksističko i zastarjelo’ jer žensko osoblje mora nositi štikle ‘osim ukoliko nemaju neki medicinski razlog zbog kojeg to ne smiju’.

“Žene zaposlene u ovom kafiću morale su same kupiti uniformu od 30 dolara, dok muškarci koji tamo rade mogu obući bilo što crno (i naravno, ne nose štikle)”, napisala je Nicole.

“Imam dosta prijatelja koji rade u ugostiteljstvu, znam mnogo dama koje ipak zarade napojnicu, a zbog toga ne žrtvuju udobnost”, napisala je.

S obzirom na veliku pažnju koju je cijela priča privukla, kafić je izdao priopćenje u kojem negira da od zaposlenih žena traže da nose štikle.

Osim toga, navode da su im “zdravlje i sigurnost zaposlenih na prvom mjestu”.

Demantuju i da im je uputa konobaricama da biraju tako pripijene kostime da se ocrtava donje rublje.

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.