22.5.2016. 8:33
0
Rusi predstavljaju nove "zvijeri" - "Oko koje sve vidi" i "Super Kalašnjikov"
Rusko Ministarstvo obrane je predstavilo je A-50U - najnapredniji model aviona za dalekosežno radarsko izviđanje i upravljanje avionom i kako je nazivaju, pušku budućnosti - kalašnjiikov A-400.

Avion A-50U je namijenjen za otkrivanje i praćenje niza zračnih ciljeva (borbenih aviona, bombardera, balističkih i krstarećih projektila), kopnenih ciljeva (poput kolone tenkova ili cisterni), površine iznad razine vode, informisanje zapovjedništava o zbivanjima u zraku i na moru i usmjeravanje borbenih zrakoplova i bombardera ka njihovim ciljevima, piše sputniknews.com.

Također i sam avion može poslužiti kao zapovjedni centar. A-50 avion je u biti ogroman leteći centar za obradu podataka, prepun opreme kojojm upravlja 10 osoba, a ima i sistem za punjenje goriva u zraku.

Glavna karakteristika 'Oka koje sve vidi' je njegov kružni rotirajući radar koji je posada nazvala 'gljiva', a koji se nalazi iznad trupa. Ako automatski sustav zakaže, posada može rotirati radar uz pomoć posebne ručke.

A- 50U, koji ji svoj prvi let imao 2011. godine, još je jedna izvedenica modela A-50 koji je u službi od 1989. godine. A- 50 može uočiti ciljeve na udaljenosti od 800 kilometara i ima operativan raspon od 7.500 kilometara.

Za razliku od svojih predhodnika A-50U bolje 'vidi', bolje prenosi podatke i može letjeti - dalje. Ali, njegove tačne i detaljnije karakteristike, Rusi su naravno, zadržali za sebe.




Osim novog aviona Rusi su predstavili i 'pušku budućnosti' - kalašnjikov AK-400. Naime proizvođač oružja Kalašnjikov specijalcima ruske vojske ponudio je novu jurišnu pušku, superiorniju od svih dosadašnjih automatskih pušaka proizvedenih u toj fabrici. AK-400 je naime, preciznija od svih dosadašnjih modela svjetski poznate ruske automatske puške, piše Russia Today. 




Anesa Agović
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.