25.5.2016. 15:11
0
Sud u Švedskoj potvrdio potjernicu za Assangeom
Švedski niži sud u srijedu je potvrdio potjernicu za osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom, navodeći da njegov boravak u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nije ravan pritvoru.

Assangea (44) traže švedske vlasti zbog ispitivanja oko navoda, koje on negira, da je počinio silovanje u 2010. godini.

Kompjuterski haker koji je razbjesnio američke vlasti objavljivanjem stotina hiljada povjerljivih američkih diplomatskih depeša, nalazi se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. kako bi izbjegao istragu navoda o silovanju u Švedskoj.

On tvrdi kako strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Državama, koje vode krivičnu istragu aktivnosti WikiLeaksa.

- Oblasni sud ustanovio je da još postoji razumna osnova za sumnju da je Julian Assange počinio silovanje, i da još postoji rizik da će on napustiti zemlju ili na neki drugi način izbjeći krivični progon ili kaznu - navodi sud u saopćenju, prenosi Reuters.

Prošle je godine Vrhovni sud Švedske odbacio raniju molbu Assangea da se povuče nalog za hapšenjem.

Nakon saopćenja UN-ove komisije da je njegov boravak u ambasadi ravan pritvaranju, Assangeovi advokati ponovo su u februaru zatražili od Oblasnog suda u Stockholmu da povuče potjernicu protiv njega.

- Za razliku od Radne grupe UN-a o selektivnom pritvaranju, Oblasni sud ne smatra boravak Juliana Assangea u ambasadi Ekvadora u Londonu nekom vrstom pritvora - saopćio je sud.

Jedan od švedskih advokata Assangea Thomas Olsson, izjavio je da će i na današnju odluku suda najvjerovatnije biti uložena žalba.

U 2010. godini WikiLeaks je objavio više od 90.000 dokumenata o vojnoj kampanji pod američkim vodstvom u Afganistanu, za čime je uslijedila objava skoro 400.000 izvještaja američke vojske u kojima se navode detalji vojnih operacija u Iraku. Nakon toga su objavljeni milioni diplomatskih depeša koje datiraju još iz 1973. godine.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.