7.6.2016. 15:33
0
U terorističkom napadu u Istanbulu oštećena džamija Sehzade, prvo veliko djelo mimara Sinana
U jutrošnjem terorističkom napadu u centru Istanbula nanesena je znatna šteta na čuvenoj džamiji Sehzade, prvom velikom djelu najvećeg osmanskog graditelja, mimara Sinana, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristički napad, u kojem je poginulo 11 i ranjeno 36 osoba, desio se stotinjak metara od džamije Sehzade, poznatije kao Sehazadebasi.

Usljed vrlo jake eksplozije, na džamiji su polomljena stakla, oštećeni su prozori te su djelimično oštećeni i zidovi sa unutrašnje i vanjske strane džamije.

Ekipe komunalnih službi Istanbula završile su sa čišćenjem molitvenog prostora u džamiji, a trenutno se radi na popravku zidova. Džamija je otvorena za molitvu.

Eksplozija je nanijela štetu i na džamiji Damat Ibrahim-paše, ali i na drugim obližnjim objektima, hotelima i prodajnim prostorima.

Sehzade džamija izgrađena je u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog, u čast njegovog sina Mehmeta koji je preminuo u 21. godini. Gradnja džamije počela je 1543. godine, a završena je 1548. godine. To je bilo prvo veliko djelo najvećeg osmanskog graditelja Sinana i smatra se prvim remek-djelom klasične osmanske arhitekture.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.