12.6.2016. 20:15
0
Austrijski ministar: "Najčistije rješenje" je rušenje kuće Adolfa Hitlera
Austrijski ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka izjavio je kako bi "najčistije rješenje" bilo rušenje kuće nacističkog vođe Adolfa Hitlera, prenosi Anadolu Agency (AA).

Austrijska vlada želi eksproprijaciju kuće u gradu Braunau na sjeveru zemlje u kojoj je 20. aprila 1889. godine rođen nacistički vođa kako taj objekat ne bi postao "svetište neonacista".

Kuća je prazna od 2011. godine, kada je austrijska vlada ušla u pravni spor s vlasnicom Gerlinde Pommer, lokalnom mještankom.

"Eksproprijacija je neophodna. Prema mom mišljenju, rušenje bi bilo najbolje rješenje", rekao je Sobotka.

Oko 17.000 stanovnika Branaua izrazilo je želju da kuća postane prihvatni centar za izbjeglice, dok su neki tvrdili kako objekat treba biti rekonstruisan u muzej posvećen oslobođenju Austrije. 

Kada je riječ o rušenju, lokalne vlasti ranije su istakle kako je objekat "kulturna baština i historijski dio grada" te kao takav ne može biti srušen.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.