7.7.2016. 21:08
0
Kanada: Požari u Fort McMurrayu najskuplja katastrofa u historiji zemlje
Šumski požari koji su u maju uništili dio Fort McMurraya, srca naftne industrije u Kanadi, najskuplja su prirodna katastrofa u historiji zemlje, procijenili su u četvrtak osiguravatelji, procijenivši štete na 3,58 milijardi kanadskih dolara (2,49 milijardi eura).

Ovaj gigantski požar koji su vatrogasci nazvali “zvijer”, “daleko je od ranije prirodne katastrofe najskuplje u kanadskoj historiji”, naglasio je Ured za osiguranje Kanade (BAC), u saopćenju.

Do sada, najveća nesreća su bile monstruozne poplave koje su u 2013. godini pogodile istu pokrajinu Alberta, s gubicima od 1,7 milijardi kanadskih dolara, prema ovoj profesionalnoj organizaciji.

Kanadski osiguravatelji su zabilježili više od 27.000 zahtjeva za naknadu štete za ličnu imovinu, više od 12.000 zahtjeva za automobile i više od 5.000 zahtjeva za naknadu štete u trgovinama, saopćio je BAC

Gotovo 100.000 osoba je početkom maja hitno evakuirano iz regije Fort McMurray, na sjeveru pokrajine Alberta, pred brzim napredovanjem vatre. Nesreća je ponovo zahvatila pogođeno područje početkom juna, a vlasti su upozorile da će obnova trajati dugo.

 Gotovo 6.000 kvadratnih kilometara šume je spaljeno i oko 2.400 zgrada oštećeno ili uništeno u plamenu, objavio je AFP.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.