20.7.2016. 11:01
0
Bivši generalni direktor Al Jazeere Hanfer: Mislim da su Amerikanci znali da će u Turskoj doći do pokušaja puča
“Svi smo vidjeli da su zapadni mediji i političari bili u nedoumicama tokom pokušaja vojnog udara. Umjesto jasnih osuda puča, vidjeli smo neozbiljne izjave kojima se kupovalo vrijeme kako bi se dalo vremena za uspjeh puča“, kazao je Hanfer.

Bivši generalni diretor televizije Al Jazeera i predsjednik Es Shark foruma Vaddah Hanfer izjavio je da su Amerikanci ranije znali da će u Turskoj biti izveden pokušaj vojnog udara, javlja Anadolu Agency (AA). 

Hanfer je u intervjuu za AA komentirao neuspjeli pokušaj vojnog udara koji je u petak navečer u Istanbulu i Ankari izvela grupa pripadnika vojske odana terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY), a na čelu koje je Fetullah Gulen nastanjen u Pensilvaniji. 

“Tog obima vojni udar nije moguće izvesti, a da se prethodno o tome ne obavijesti ili posavjetuje sa SAD-om. Ne smijemo zaboraviti da je Turska članica NATO-a i da se u turskoj bazi Incirlik nalaze američke snage. Znamo da u toj bazi postoje određeni problemi i da turski oficiri tamo imaju svoje američke kolege. Smatram da su Amerikanci ranije znali za vojni udar, ali da su se držali po strani. SAD je zauzeo stav tako da bi imali koristi ukoliko udar uspije, a da bi mogli zadržati neutralnu poziciju ukoliko udar bude ugušen“, kazao je Hanfer. 

Izjave američkog državnog sekretara Johna Kerryja da SAD nema nikakve veze sa pokušajem državnog udara u Turskoj, Hanfer je ocijenio očekivanom diplomatskom retorikom. 

“Izjava koju je Kerry dao u prvim satima pokušaja vojnog udara nije bila sasvim precizna. Tek kasnije su američki predsjednik Barack Obama i drugi zvaničnici iz Washingtona jasno poručili kako podržavaju legalnu i legitimnu vlast u Turskoj“, kazao je Hanfer. 

- Uspjeh vojnog udara bi direktno uticao i na interese Evrope -

Ukazujući na višegodišnju praksu Evrope da politički i medijski turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i tursku vladu predstavi kao diktatorsku, Hanfer je kazao kako su zakašnjele i nejasne reakcije Evrope na pokušaj vojnog udara u Turskoj najbolji pokazatelj da Evropa ne želi da Turska nastavi putem kojim ide na čelu sa Erdoganom. 

“Svi smo vidjeli da su zapadni mediji i političari bili u nedoumicama tokom pokušaja vojnog udara. Umjesto jasnih osuda puča, vidjeli smo neozbiljne izjave kojima se kupovalo vrijeme kako bi se dalo vremena za uspjeh puča“, kazao je Hanfer. 

Izrazivši uvjerenje da bi stav Evrope bio pozitivan da je puč uspio, Hanfer je kazao da su iz većine zapadnih zemalja i susjedstva poruke osude puča počele stizati tek kada se vidjelo da će narod zaustaviti pučiste. Dodao je da se Evropa bojala zauzeti jasan stav jer bi se kaos u Turskoj direktno odrazio i na njene interese preko izbjegličke krize, terorističkih prijetnji i na druge načine. 

- Pokušaj puča će se odraziti na situaciju u Turskoj i cijeloj regiji -

Naglasivši kako je pokušaj puča u Turskoj pokazao da nasuprot ideološkim, meshepsim i drugim podjelama u cijeloj regiji, postoji i općedruštveni konsenzus i svijest naroda izgrađena na demokratskom iskustvu, Hanfer je kazao kako je pokušaj puča u Turskoj i način na koji je ugušen historijska prekretnica za Tursku i cijelu regiju. 

“Posljednja dešavanja su historijska prekretnica. To je prekretnica koja će pripremiti rađanje nove Turske. Ova dešavanja su porođajni bolovi nove ere političkog i nepolitičkog života u Turskoj“, kazao je Hanfer. 

Ocijenivši aktuelna dešavanja u Turskoj kao “borbu starog i novog“, Hanfer je kazao da je na sceni pobjeda nove nad starom erom. 

“Pobjeda ove nove ere došla je na plećima naroda i neviđenog društvenog konsenzusa. Budućnost Turske je u sigurnim rukama koje je grade kao republiku demokratskih načela. One stare strukture i njihova vojska su ostali bez ikakve veze sa narodom. Drugim riječima, te stare strukture još žive u prošlosti i nisu svjesne da su ostale bez svih uporišta u turskom društvu“, kazao je Hanfer. 

Ukazujući na činjenicu da demokracija predstavlja nerazdvojni dio života društva i čovjeka, Hanfer je kazao da je turski narod to shvatio, te je dodao da je to izuzetno važna smjernica i za druge narode u regiji. 

- Uslijedit će promjene u turskoj vanjskoj politici -

Osvrnuvši se na moguće posljedice neuspjelog vojnog udara u Turskoj, Hanfer je kazao kako države svoju vanjsku politiku uglavnom kreiraju na bazi interesa, te je dodao da je u posljednje vrijeme to slučaj i sa Turskom, a da su normalizacije odnosa sa Rusijom i Izraelom potvrda tom mišljenju. 

Naglasivši da je sprječavanje puča ojačalo legitimitet Erdogana i vlade u Turskoj i da je otklonilo nesuglasice između naroda i vlasti, Hanfer je izrazio uvjerenje da će Erdogan dobro iskoristiti ovaj momentum i demokraciju postaviti na stabilne temelje koji u budućnosti neće biti predmet rasprava. 

Hanfer smatra da će u kreiranju vanjske politike Turska voditi računa o tome ko je kako gledao i reagirao na pokušaj puča jer je i to pokazalo ko je prijatelj Turske, a ko nije. 

- Pouke koje treba izvući iz pokušaja puča -

Hanfer je dalje kazao kako pokušaj puča i način na koji je on ugušen u Turskoj treba biti važna lekcija i za cijeli arapski svijet. 

Ukazujući na to kako je narod koji je uvjeren u ispravnost demokratskih načela hrabro stao pred jednu od najmoćnijih vojski svijeta i pokazao da je njegova volja iznad svake vojne sile, Hanfer je kazao kako je turski narod dao konkretnu lekciju cijelom arapskom svijetu. 

 
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.