26.7.2016. 15:33
0
Hollande o talačkoj krizi: Ovo je podli teroristički napad, napadači su povezani sa ISIS-om
Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je da su dva napadača koji su kao taoce u crkvi na sjeverozapadu Francuske držali pet osoba bili povezani sa terorističkom organizacijom ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

Dva napadača su u crkvi Saint-Etienne u gradu Rouvrayju na sjeverozapadu zemlje držali sveštenika i vjernike kao taoce. Sveštenik je ubijen kao i oba napadača. 

Hollande je istakao da je u crkvi u gradu Saint-Etienne-du Rouvray na jutarnjoj misi došlo do talačke krize. Odmah nakon toga i francuski predsjednik je bio na licu mjesta. U  njegovoj pratnji je bio i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve. 

"Ovo je podli teroristički napad", poručio je Hollande. Naglasio je da su oba napadača bila povezana sa ISIS-om. Francuski predsjednik je poručio da će se svim sredstvima boriti protiv ISIS-a te da će u tom ratu poštovati ljudska prava i demokratiju. 

Nakon obraćanja medijima iz predsjedničke palače Elysee stiglo je saopćenje u kojem je potvrđeno da je tokom talačke krize ubijen sveštenik. Još nema zvanične potvrde, ali mediji navode da se radi o 84-godišnjem svešteniku Jacquesu Hamelu. Također, naveli su i da je sveštenik zaklan. 

Hollande će sutra u palači Elysee primiti predstavnike svih vjera. I papa Franjo je izrazio žalost zbog ovog događaja. Jedan od napadača je imao elektronsku narukvicu za nadzor kretanja jer je u martu izašao iz zatvora. Poznat je i obavještajnim agencijama. 

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Pierre Henry Brandet kazao je da je policija ubila oba napadača. Potvrdio je i da je među taocima jedna osoba izgubila život, a jedna je teško povrijeđena. 

U međuvremenu je i ISIS preuzeo odgovornost za ovaj napad. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.