1.8.2016. 14:27
0
Napetost među dvije NATO saveznice, danas sastanak Turaka i Amerikanaca
Turski vojni i politički čelnici sastat će se u danas u Ankari s vodećim američkim vojnim zapovjednikom, u prvim direktnim razgovorima dvije strane nakon pokušaja vojnog udara prošlog mjeseca.

General Joseph Dunford, načelnik Združenog štaba američke vojske, sastat će se s načelnikom Generalštaba turske vojske, generalom Hulusi Akarom, i premijerom Binali Yildirimom u turskoj prijestolnici.

Napetosti između dvije NATO saveznice pojačane su od 15. jula kada su odmetnuti elementi turske vojske pokušali oboriti vladu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi AFP.

Turske vlasti optužuju nekadašnjeg bliskog saveznika a sada ljutog Erdoganovog suparnika, Fetullaha Gulena, da stoji iza pokušaja puča i traže njegovo izručenje od Sjedinjenih Država. Washington traži od Ankare da pruži dokaze  o razlozima za izručenje Gulena, koji trenutno živi u samonametnutom egzilu u saveznoj državi Pensilvaniji.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.