1.9.2016. 13:30
0
U Singapuru 115 osoba zaraženo virusom zika, u Maleziji prvi slučaj zaraze
Malezija je potvrdila prvi slučaj zaraze virusom zika u žene koja se vratila iz susjednog Singapura gdje je dosad zaraženo 115 ljudi, uglavnom stranih državljana, a o toj bolesti danas će raspravljati stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Malezijski ministar zdravstva Subramaniam Sathasivam rekao je da su u 58-godišnjakinje dijagnosticirani osip i visoka tjelesna temperatura sedmicu dana nakon što se vratila iz Singapura. 

Singapurske vlasti potvrdile su zaraze u ljudi koji žive izvan uobičajenih žarišta bolesti i objavile da je broj zaraženih narastao na 115.

Među zaraženima je mnogo stranaca, među njima 21 državljanin Kine, 13 državljana Indije, šest državljana Bangladeša te jedan iz Indonezije. Vjeruje se da je riječ o stranim radnicima zaposlenima u građevinarstvu u Singapuru.

Sjedinjene Države, Australija, Tajvan, Južna Koreja i Indonezija upozorili su trudnice da ne putuju u Singapur.

Virus zika koji je 2015. otkriven u Brazilu odakle se proširio osobito je opasan za trudnice. Povezuje se s mikrocefalnom glavom, teškim poremećajem u djece koja se rađaju s nenormalno malom glavom i nerazvijenim mozgom. 

Međutim, istraživanja objavljena ranije u augustu pokazala su da zika ima razarajući učinak i na neke tipove stanica mozga odraslih osoba, a ne samo na mozak fetusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je za četvrtak sastanak odbora zaduženog za ziku kako bi stručnjaci razmotrili razvoj situacije, te neurološke defekte pri rođenju povezane s tim virusom kojeg prenose komarci. 

Odbor nezavisnih stručnjaka na čijem je čelu David Heymann posljednji se put sastao 14. juna, a sastaje se svaka tri mjeseca kako bi ocijenio napredak u borbi protiv te bolesti i deformacije poput mikrocefalije, prenosi Hina.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.