7.9.2016. 19:46
0
Hiljade vatrogasaca gasi požare u Španiji i Portugalu
Hiljade vatrogasaca u Španiji i Portugalu danas se bori s požarima koji prijete brojnim lokalima i turistima, dok se vlasti nadaju da će najava dolaska hladnijeg vremena pomoći u borbi sa vatrenom stihijom.

Jedno od najvećih poprišta požara je u portugalskom nacionalnom parku Peneda-Geres, nedaleko od granice sa Španijom, odnosno njenom sjevernom oblašću Galicijom, gdje, također, bjesni pet velikih šumskih požara, prenio je AFP.

- Gorjeli su pašnjaci, stoka nema više šta da jede. To je nesreća za turizam i za park prirode, jedini u Portugalu - rekao je gradonačelnik grada Arkos de Valdevez, koji se nalazi u okviru nacionalnog parka.

Više od 2.700 vatrogasaca gasilo je danas u Portugalu 80 požara, dok je prethodne noći bilo angažovano njih 3.800 kako bi se borilo sa vatrenim stihijama na 100 lokacija, saopćila je portugalska služba za civilnu zaštitu.

Predstavnik pomenute službe izjavio je danas da je većina požara pod kontrolom, dok se neki u potpunosti ugašeni.

Na istočnoj obali Španije vatrogasci su uspjeli da stave pod kontrolu šumski požar koji gori u popularnom turističkom odmaralištu Benidorm, zbog čega je moralo da se evakuiše oko 1.400 ljudi.

Španske vlasti vjeruju da je taj požar namjerno izazvan i tragaju za krivcima, navodi France press.

Za drugi požar u Španiji koji je izbio na osrtrvu Menorka vlasti su također navele da je pod kontrolom. Lokalne vlasti su prethodno saopćile da su taj požar najvjerovatnije izazvala djeca koja su se igrala petardama.

Temperature u Španiji i Portugalu su ovih dana izuzetno visoke, tako da je u nekim mjestima u Portugalu izmjereno 40, a u Španiji i 44 stepena Celzijusa.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.