26.9.2016. 13:10
0
Hollande raspušta "Džunglu", traži da Velika Britanija pomogne u prihvatu migranata
Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u ponedjeljak Britance da "preuzmu svoju ulogu" u svladavanju migracijske krize u Calaisu, koja je postala veliki politički ulog sedam mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Prvi put nakon što je izabran 2012., Hollande je doputovao u taj lučki grad na sjeveru Francuske, blizu La Manchea, gdje je potvrdio kompletno i konačno raspuštanje "Džungle", prenosi Hina.

Između sedam i deset hiljada migranata, pristiglih iz Sirije, Eritreje ili Sudana, živi u tom divljem naselju, najvećem u Francuskoj, u nadi da će se domoći Velike Britanije. Od proljeća njegova je veličina udvostručena zbog porasta prijelaza Sredozemnog mora i evakuacije pariških kampova.

Suočen s rastućim tenzijama između migranata i susjedstva, ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve već je najavio raspuštanje Džungle prije zime. "Vlada će ići do kraja", kazao je u ponedjeljak Francois Hollande koji nije došao u kamp.

"Odlučan sam u pozivu britanskim vlastima da preuzmu svoju ulogu u humanitarnom naporu koji Francuska podnosi sada a nastavit će i sutra", nastavio je on, aludirajući na maloljetnike blokirane u Calaisu.

"To što je Velika Britanija donijela suverenu odluku ne znači da je oslobođena svojih obveza u odnosu na Francusku", dodao je on aludirajući na glasanje u korist izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

U skladu sa sporazumima potpisanima 2003. između Pariza i Londona, britanska granica nalazi se u Francuskoj te je na francuskim vlastima da blokiraju migracijski priljev.

London pridonosi finansijski u razini nekoliko desetaka miliona eura nadzoru te granice. Britanci finansiraju zid "protiv upada" u izgradnji na obilaznici koja vodi u luku Calais na veliko negodovanje udruga za zaštitu stranaca.

Britanska vlada omogućila je maloljetnicima, njih pedesetak, da se pridruže porodicama u Velikoj Britaniji , ali kako navode nevladine organizacije, u Džungli se nalazi još 900 djece mlađe od 18 godina.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.