17.10.2016. 21:45
0
Sirija: Obustava zračnih udara u trajanju od osam sati u četvrtak u Alepu
Ruska i sirijska vojska će obustaviti bombardiranja u trajanju od osam sati u četvrtak u Alepu u Siriji, razorenoj zračnim udarima i žestokim borbama, u okviru “humanitarne pauze”, saopćila je danas ruska vojska.

“Humanitarna pauza će stupiti na snagu 20. oktobra u Alepu od 08.00 do 16.00 sati po lokalnom vremenu, rekao je Sergej Rudskoj, general glavnog ruskog zapovjedništva na konferenciji za novinare.

“Ruske i sirijske snage će u ovom periodu obustaviti zračne udare i svaku drugu pucnjavu”, precizirao je on.

Ovu odluku su donijele Moskva i Damask “prije svega da bi omogućili civilima da napuste (grad) u potpunoj slobodi, da se evakuiraju bolesni i ranjeni i osigura povlačenje naoružanih pobunjenika”, prema istom izvoru. Dakle, dva humanitarna koridora, od kojih jedan prolazi cestu Castello, treba biti otvoren u četvrtak za povlačenje boraca i šest drugih za evakuaciju civila, precizirao je general Rudskoj.

On je uvjeravao da je ruska vojska “spremna da prekine vatru u bilo kom trenutku, od prvog zahtjeva humanitarnih organizacija, da bi se osigurao nesmetan pristup medicinskom osoblju u razrušeni grad”. Ruska strana je i dalje spremna da razgovara o svakoj inicijativi i svakom prijedlogu da bi se riješila situacija oko Alepa”, rekao je general, naveo je AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.