19.10.2016. 19:45
0
Pariz: Iran će biti prisutan u četvrtak na sastanku o Mosulu
Iran, saveznik Bagdada, prisustvovat će u četvrtak u Parizu na ministarskom sastanku o političkoj budućnosti grada Mosula, koji iračke snage pokušavaju preuzeti od grupe Islamska država (IS), saopćila je danas francuska diplomatija.

Ovaj sastanak "za stabilizaciju Mosula" će okupiti partnere Iraka, posebno one iz međunarodne vojne koalicije protiv IS-a, kao i "sve zemlje u okruženju", precizirao je glasnogovornik Quai d'Orsaya. "Dogovoreno je da će i Iran biti pozvan", dodao je Romain Nadal. Ova zemlja, inače vrlo utjecajna u iračkom sukobu, nije u početku bila pozvana.

Predsjednik Francois Hollande će otvoriti ovaj sastanak koji će okupiti dvadesetak zemalja i organizacija, među kojima su SAD, Turska, zemlje Persijskog zaliva i Evropljni, precizirala je Jelisejska palača u saopćenju. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault i njegov irački kolega Ibrahim al-Džafari će kopredsjedavati razgovorima.

"Treba uraditi pripreme, pripremiti "dan kasnije" i stabilizaciju Mosula nakon vojne bitke"rekao je u utorak Jean-Marc Ayrault. Šef francuske diplomatije je naveo tri prioriteta: "zaštititi civilno stanovništvo u Mosulu i susjednim selima, obezbijediti humanitarnu pomoć, a iračke vlasti moraju razraditi plan stabilizacije za Mosul i njegovu regiju".

Ovaj sastanak će se održati nekoliko dana prije susreta, također u Parizu, glavnih ministara odbrane međuarodne koalicije protiv IS-a da bi se stavila tačka na mosulsku bitku, naveo je AFP.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.