29.10.2016. 16:28
0
Rouhani upozorio na formiranje "terorističkih vlada" u sjevernoj Africi
Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je protiv prijetnje uspostave "terorističkih vlada" u sjevernoj Africi, dok se nasilje širi iz Sirije i Iraka, tokom susreta u subotu sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini.

Teroritičke akcije u Sirij i u Iraku ozbiljna su prijetnja svijetu. Ukoliko ne bude ozbiljne borbe protiv terorizma u regiji, pojavit će se nekoliko terorističkih vlada i entiteta koj se pomaljaju u regiji sjeverne Afrike - izjavio je Rouhani, prenosi predsjednički website.

Džihadistička grupa Islamska država proširila se iz svojih baza u Siriji i u Iraku kako bi stekla značajno uporište u Libiji, a također izvodi napade u Alžiru i  Egiptu.

Mogherini se također sastala s ministrom vanjskh poslova Mohammadom Javadom Zarifom tokom posjete Teheranu radi "razgovora na visokom nivou" o sirijskoj krizi.

Lokalni mediji naveli su riječi zvaničnice EU, koja bi trebala kasnije otputovati u posjetu iranskom regionalnom suparniku, Saudijskoj Arabiji, da je EU "potrebna saradnja s Iranom, ključnom silom za rješenje regionalnih problema".

Rouhani je pozvao EU da izvrši pritisak na regionalne sile da prekinu s podrškom pobunjeničkim grupama u Siriji.

Iran pruža finansijsku i vojnu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, i optužuje Saudijsku Arabiju i Tursku za fnansiranje pobunjeničkih grupa protiv kojih se vlada u Damasku bori.

- Borba protiv terorizma u Siriji i u Iraku je prioritet - izjavio je Rouhani, dodajući da se teritorjalni integritet obje zemlje mora očuvati, prenosi AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.