29.10.2016. 22:23
0
Žrtve ucjene: Skini se i pokaži lice, a sad mi plati 5.000 eura
Jedne noći mladi Palestinac vidio je lijepu mladu Libanku preko interneta, ali nije ni slutio da će mu to izazvati glavobolju.

On je kao i mnogi drugi Arapi postao žrtva prevare i ucjene preko Skypea.

Momak, koji se predstavio pod pseudonimom Samir, ispričao je za BBC kako je upao u zamku.

“Bio sam sam kod kuće. Ta djevojka me je dodala na Facebooku. Nisam mislio da je to čudno. Sutradan mi je poslala poruku: ‘Zdravo, kako si? Sviđaš mi se’. Pogledao sam njen profil i pomislio da je baš zgodna. Počeli smo da se dopisujemo preko “Skypea”, rekao je on.

Djevojka mu je rekla da je iz Libana i da ima 23 godine, a na pitanje da li ima neki hobi rekla je da voli seks.

“Hmm, pomislio sam, ovo je interesantno. Bio sam nesiguran, ali bilo mi je dosadno, a djevojka mi nije bila tu. Rešio sam da nastavimo da pričamo, pa šta bude”, rekao je Samir.

U jednom trenutku ga je pitala da li ima web kameru, pa su oboje uključili kamere, ali su sve vrijeme pričali preko poruka.

“Tražila mi je da joj pokažem penis, pa sam ga pokazao. Onda sam rekao da je red na nju. legla je na krevet, skinula se i počela da masturbira. I ja sam masturbirao, a ona mi je tražila da uperim kameru u lice pa opet u penis”, rekao je on.

Nakon toga su nastavili da ćaskaju,  pa ga je pitala šta radi, a on je odgovorio da se bavi marketingom u Milanu.

“Mora da si bogat”, rekla je tada.

Pola sata kasnije, kada su prestali sa chatovanjem, stigla mu je poruka na “Facebooku”.

“Slušaj, ja sam muškarac i snimio sam video tebe kako masturbiraš, hoćeš li da vidiš?”, pisalo je u poruci. Onda mu je stigao i video.

“Imam listu tvojih prijatelja i porodice sa Facebooka. Imaš nedjelju dana da mi pošalješ 5.000 eura ili ću im poslati video”, pisao je ucenjivač.

Samir je brzo izbrisao iz prijatelja osobu koja se predstavljala kao djevojka i sa Facebooka i kao kontakt na Skypeu, ali mu je odmah stigla poruka na Whats upu.

“Tu sam”, pisalo je.

Samir je rekao da nema taj novac, da je slagao za posao u Evropi “da bi impresionirao djevojku”.

Ucjenjivač je onda tražio da mu pošalje 2.000 eura.

Samir je razmišljao da li da mu pošalje novac, ali je shvatio da bi ovaj mogao da traži još.

Na kraju je Samir rekao da neće da plati i da ga briga ako objavi snimak na Youtubeu.

Ucjenjivač je to i uradio, a Samir je odmah prijavio snimak “Youtubeu” zbog sadržaja. Istovremeno je promijenio podešavanja na Facebooku tako da ga niko nije mogao “označiti ni spomenuti u nekom postu bez njegovog odobrenja.

Sve vrijeme je provjeravao da li je neko pogledao snimak, a svi pregledi su bili njegovi osim jednog. Nakon sat vremena “Youtube” je uklonio snimak sa sitea.

“Kada je video uklonjen, više se nismo čuli. Mislim da je gotovo, ali s vremena na vrijeme provjeravam da ga nije ponovo objavio”, kaže Samir.

On je izbjegao da plati ucjenjivaču, ali većina se odluči da plati kako ne bi svi vidjeli njihove snimke.

Seks je slaba tačka mladim Arapima i tabu tema, a to uveliko koriste ucjenjivači.

U Maroku se nalazi gradić Oued Zem koji je postao poznat kao stecište ovih ucjenjivača.

Kako kaže jedan od njih, koji se predstavio kao Omar, svakog dana zarađuje oko 500 dolara.

(Avaz/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.