18.11.2016. 10:11
0
Singapur: Pogubljena dva muškarca zbog trgovine drogom
Dva muškarca u tridesetim godinama pogubljena su u Singapuru u ranim jutarnjim satima u petak, nakon što su osuđeni da su se bavili trgovinom drogom.

Centralni biro za narkotike potvrdio je da su Nigerijac Chijioke Stephen Obioha (38) i Malezijac Devendran Supramaniam (31) obješeni u zatvorskom kompleksu Changi.

Obioha je osuđen za krijumčarenje 2.604,56 grama marihuane 2008. godine, a Supramaniam za krijumčarenje 83,36 grama diamorfina 2014. godine. Prema singapurskom zakonu posjedovanje 500 grama i više marihuane ili 15 grama i više diamorfina automatski izaziva pretpostavku da se radi o trgovini drogom, te je za takav krivični prekršaj kao obavezna propisana smrtna kazna.

Slučaj Obioha je privukao pažnju međunarodnih i lokalnih organizacija za borbu za ljudska prava koje su zahtijevale od Vlade Singapura da zaustavi njegovo pogubljenje.

Rafendi Djamin, direktor Amnesty Internationala za jugoistočnu Aziju i Pacifik ranije je pozvao na pomilovanje, ističući da smrtna kazna nikada nije rješenje.

“To neće osloboditi Singapur od droge. Pogubljenjem ljudi zbog krivičnih djela u vezi sa drogom, koji ne prelaze prag najtežih zločina, Singapur krši ljudska prava“, kazao je Djamin.

Poziv za ukidanje smrtne kazne singapurskim vlastima upućen je i od strane Ureda za ljudska prava Ujedinjenih nacija za jugoistočnu Aziju, Međunarodne federacije za ljudska prava (FIDH) i mnogih drugih međunarodnih i lokalnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i od Delegacije Evropske unije u Singapuru, te norveška i švajcarska ambasada u ovoj zemlji.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.