26.11.2016. 10:30
0
U Alepu na 300.000 ljudi rade samo tri pekare
Rat u Siriji traje već pet godina, a u posljednje vrijeme najžešći napadi se izvode na području Alepa u kojem su od desetina pekara koje su bile u funkciji na oko 300.000 stanovnika sada ostale samo tri.

Rat je razorio glavni grad Damask i ekonomski centar Halep, jedan od najvećih i najstarijih gradova u Siriji. U njemu je uništena svjetska kulturna baština koju je štitio UNESCO te su raseljeni milioni sirijskih državljana.

Prije ratnih dejstava u gradu je živjelo blizu tri miliona građana, većinom Arapa. Oko 400.000 populacije činili su Turkmeni, a 200.000 Kurdi. 

Rat u Siriji je počeo 2011. godine, a nakon godinu dana velikim ratnim dejstvima je bio zahvaćen i centar Alepa. Samo u nekoliko sedmica sirijska opozicija je istočni dio grada stavila pod kontrolu. 

Od 2013. godine snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izvode žestoka bombardovanja ovog nekada važnog sirijskog grada, ne praveći razliku ni kada se radi o civilima. 

Najgoru humanitarnu krizu Alep proživljava od prošle godine kada su se u bombardovanja uključile i ruske zračne snage. 

Zapadni dio grada kontrolišu režimske snage, a istočni opozicija. 

Pod okupacijom u istočnom dijelu Alepa nalazi se oko 300.000 civila, a prema podacima zdravstvenog centra u ovom dijelu Alepa, civili već 93 dana ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe. 

Od 15. novembra do danas režimske snage usmrtile su 508 civila, a ranile 1.871. U posljednjih deset dana intenzivno su bombardovane bolnice i zdravstveni centri na istoku Alepa koji više nisu u funkciji. 

Ranjene osobe se liječe u podrumima porušenih zgrada. Oštećene su i škole, a nastava je prekinuta i u onima koje nisu bile mete zračnih napada. 

Nastava za manje grupe djece se obavlja po kućama. 

Muhammed Mesletiy, član gradskog vijeća koji je odgovoran za pomoć u vidu hrane kazao je za AA da su na ovom području u funkciji samo tri pekare. 

Zbog nedostatka brašna i bombardovanja i ove pekare rade svaki drugi dan i do ponoći. Režimske snage svim snagama posljednjih deset dana bombarduju područje od 45 kilometara kvadratnih na kojem žive stotine hiljada ljudi. 

Ukoliko režimske snage u potpunosti preuzmu Alep okrenut će se prema Idlibu, posljednjem uporištu opozcije. 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-mun u izjavi prošlog mjeseca kazao je da od 7. jula nijedan konvoj UN-a nije ušao na istok Halepa. 

Aktivisti civilne zaštite, zdravstva i obrazovanja u Alepu juče su zatražili da se osigura humanitarni koridor kojim bi se dostavile osnovne stvari za civile u tom dijelu Alepa. 

(Anadolu Agency)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.