26.11.2016. 20:27
0
Trumpu se ljulja predsjednička pozicija: Wisconsin će ponovo brojati glasove
Izborna komisija američke savezne države Wisconsin službeno je potvrdila da se priprema za ponovno brojanje glasova predsjedničkih izbora, u skladu sa jučerašnjim zahtjevom kandidatkinje Zelenih Jill Stein.

Stein očekuje kako bi ponovno brojanje glasova sa predsjedničkih izbora za Wisconsin trebalo početi iduće sedmice. Također, ona namjerava isti zahtjev podnijeti i za Pennsylvaniju i Michigan, druge dvije sporne države u kojima je Donald Trump osvojio tijesnu većinu.

Izborna komisija Wisconsina navodi da će se brojanje glasova završiti najkasnije 13. decembra.

Stein je na svojoj internet stranici objavila da je prikupila preko 4,8 od sedam miliona dolara potrebnih za taj postupak u tim presudnim trima državama. Ističe da su izborni stručnjaci u tim državama utvrdili "statističke nepravilnosti koje potiču zabrinutost".

SAD je u kampanji optužila Rusiju da je organizirala informatički napad na Demokratsku stranku i na sistem glasanja u više država kako bi utjecala na tok izbora.

Demokrate dovode u sumnju legitimnost izbora na kojima je njihova kandidatkinja Hillary Clinton osvojila dva miliona glasova više od Trumpa, ali je u konačnici poražena zbog nedovoljnog broja elektorskih glasova.

Donald Trump je dobio 290 elektorskih glasova, a Hillary, koja nije osporila rezultat, 232. Wisconsin (10 elektora) je izgubila za 27.000 glasova, a Pennsylvaniju (20 elektora) za 60.000. U Michiganu (16 elektora) razlika je bila 10.704 glasa.


(Avaz/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.