29.11.2016. 9:46
0
Damask poručuje: Tvrdnje Zapada da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje su laži
Sirija je u ponedjeljak lažima nazvala optužbe zapadnih zemalja koje tvrde da je Damask koristio hemijsko oružje tokom sukoba koji bijesni zemljom duže od pet godina.

"Brojne optužbe sa Zapada, bez opipljivih dokaza o odgovornosti sirijske vlade za korištenje hemijskih supstanci, su koordinirana i ponovljena kampanja laži", rekao je Fajsal al-Mikdad, zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova povodom otvaranja godišnjeg sastanka zemalja članica Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OIAC) u Den Haagu, prenosi Hina.

Više od 300.000 osoba je poginulo od marta  2011. u sukobu u Siriji, koji je počeo pobunom koju je u krvi ugušio predsjednik Bašar al Asad.

Zajednička istražna misija UN-a i OIAC-a osnovana u augustu 2015. već je zaključila da je sirijska vojska iz helikoptera bacala hlorni plin na tri mjesta u sjeveru Sirije 2014. i 2015. Tada je Damask prvi puta povezan s hemijskim napadima, a jedinice sirijske vojske su bile optužene za napad hlornim plinom.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.