29.11.2016. 14:06
0
Erdogan: Turska još nije zatvorila knjigu EU, ali nismo optimisti
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako je zaštita Jeruzalema zajednička zadaća i dužnost svih muslimana.

"Zaštita naše prve kible, Mesdžidu-l Akse nije dužnost samo palestinske djece koja sem stisnutih pesnica i ponekog kamena nemaju drugog oružja. Zaštita Palestinaca, zaštita Jeruzalema je zajednička zadaća i dužnost svih muslimana", rekao je Erdogan tokom obraćanja učesnicima 7. Bosfor samita u Istanbulu.

Ističući da je jedini put ka trajnom miru na Bliskom istoku formiranje nezavisne i suverene palestinske države, Erdogan je kazao da ona treba biti na temelju granica iz 1967. godine i sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

 “Zbog toga je neophodno jačanje podrške međunarodne zajednice Palestini", rekao je Erdogan.

Podsjetivši da različiti izvori govore o oko 600.000 ubijenih u Siriji, Erdogan je kazao da lično smatra da je u proteklim godinama rata u Siriji ubijeno blizu milion ljudi.

"Smrt i dalje hara Sirijom. Ubijanja se nastavljaju i ne gleda se da li ginu djeca, žene ili muškarci. Gdje je sada UN, šta radi? Je li (UN) možda u Iraku? Ne, nije. Bili smo strpljivi koliko je to bilo moguće a onda smo morali ući u Siriji i pomoći Slobodnoj vojsci Sirije. Zašto smo ušli? Ne da bismo dirali nečiju teritoriju, nečiju zemlju, nego da bi ta zemlja pripala onima koji su njeni stvarni korisnici. Znači da smo tamo zbog podrške upostavljanju pravde. Ušli smo tamo samo da bismo okončali vladavinu nasilnika i zlikovca Assada, koji sije teror u ime države", kazao je Erdogan.

Prvi čovjek Turske Erdogan također je upozorio i na trend rasta mržnje prema strancima i islamu na Zapadu koji je na sceni već deceniju i pol. Dodao je da je u tom periodu samo u Njemačkoj izvedeno 416 napada na muslimane i njihove džamije, a da je 46 tih napada izvedeno u proteklih devet mjeseci.

“Naši sunarodnjaci koji žive u Njemačkoj su najveće žrtve tih napada. Taj val napada mržnje će biti nastavljen i intenziviran političkom podrškom koju dobija. Neće nikoga iznenaditi kada zemlje Zapada budu vodile kampanje protiv robota kao prijetnji njihovom spokoju, baš kao što se danas vode kampanje protiv migranata“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan na kraju je poručio da sve to ukazuje na činjenicu da se demokracija ne može održati na nogama bez okretanja tehnologijama koje su usmjerene ka čovjeku i ako se ne otvore putevi za smanjenje siromaštva i jačanja spokoja.

Erdogan je i ovom prilikom komentirao nedavnu preporuku Evropskog parlamenta o privremenoj obustavi pregovora o integraciji Turske u Evropsku uniju, te kazao da Turska nije zemlja koja poginje glavu, već zemlja koja je samostalno zbrinula na svom tlu tri miliona izbjeglica, dok članice EU-a nisu sposobne da zbrinu ni po 100 ili 200 izbjeglica.

“Odluka Evropskog parlamenta je samo njegovo priznanje stanja i istine koji su na sceni već godinama. Naravno da smo tužni zbog načina na koji je EU povrijedila Tursku. Uprkos tome, pazite ovo sada kažem, mi još nismo zatvorili knjigu Evropske unije. Međutim, slika koju gledamo nam ne daje za pravo da budemo optimisti. Niko ne treba zaboraviti ni to da Turska pred sobom uvijek ima više alternativa. Mi ćemo nastaviti svoj put uz razmatranje tih alternativa. Nije ovo prilika da o tome govorim, ali mi prirodno vodimo i nastavljamo pregovore sa tim alternativama“, kazao je Erdogan.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.